Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Altartavlan i Gussjö stulen

I Gussjö föreningshus har det bedrivits gudstjänster och hållits dop fram till sommaren 2012.

Nu går det inte längre.

I tisdags upptäckte medlemmar i föreningen att dopfunten samt altartavlan med nattvardsmotiv och gyllene kandelabrar stulits från lokalen.

Annons

– Det är svårt att förstå hur tjuven har tänkt. En tavla av det här slaget måste vara omöjlig att sälja, säger Ann-Sofie Hammarström i Gussjö IF.

Gussjö IF är en förening som helt och hållet bygger på ideellt arbete. Föreningshuset har blivit den naturliga samlingslokalen för byborna. Där hålls möten och fester. Men även gudstjänster, dop och bröllop. Sista kyrkliga sammankomsten arrangerades för drygt ett år sedan, sommaren 2012, Sedan dess har det sakrala rummet fått vila.

– När prästen Lars Parkman i Stigsjö försvann på utlandstjänst blev det lite si och så med det kyrkliga i Gussjö, berättar Ann-Sofie Hammarström.

Uppenbarligen är det någon eller några som tagit fasta på att den kyrkliga verksamheten legat i träda i föreningshuset. I tisdags upptäckte nämligen Ann-Sofie Hammarström och hennes make Tore Hammarström, ordförande i Gussjö IF, att flera kyrkliga föremål var stulna i lokalen. Bland annat dopfunten, en kandelaber samt altartavlan.

– Vi hade fått ett tips att saker försvunnit och begav oss till föreningshuset för att kontrollera om det var sant. Och mycket riktigt var flera kyrkliga föremål borta. Någon åverkan eller tecken på inbrott i fastigheten finns inte, säger Ann-Sofie.

Det är många Gussjöbor som uttryckt besvikelse över det som hänt. De föremål som stulits är skänkta av personer som bor i trakten.

– Vi har haft planer på att plombera entrédörren till föreningshuset för att inga obehöriga ska ta sig in, men nu är det för sent.

En anmälan har upprättas och polisen i Härnösand utreder nu händelsen.

Mer läsning

Annons