Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler ungdomarbegår självmord

Annons
Allt fler ungdomar

begår självmord

- Västernorrland klart

över riksgenomsnittet

Allt fler ungdomar i Västernorrland begår självmord, och det är männen som dominerar stort i den här svarta statistiken.

Antalet självmord i åldrarna 10-29 år under perioden 1991-2001 är 54, där andelen män är 48 och antalet kvinnor 6.

Det här betyder att antalet självmord i Västernorrland som exempel var klart över riksgenomsnittet åren 1998 och 1999.

Psykologen och forskaren vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, Ellinor Salander Renberg, anser att det behövs en attitydförändring i samhället för att få ner antalet självmord bland unga människor.

- Ungdomar är en lågprioriterad grupp i samhället. Det finns mycket att göra i exempelvis skolan, där det behövs mer resurser. Då menar jag skolan som helhet, där själva miljön som ungdomarna vistas i är eftersatt, säger Ellinor Salander Renberg till Tidningen.

Nu visar statistiken att det totalt sett är en minskning av självmord i Sverige, men eftersom invånarantalet är så mycket större i storstäderna blir minskningen störst där. Faktum kvarstår att de flesta självmord sker i Norrland.

- Det handlar bland annat om att man tappat framtidstron. Vardagstrukturen motsvarar inte ungdomarnas strukturer. Vad detta beror på vet vi inte säkert.

Dagens ungdom skiljer sig dock markant jämfört med gårdagens i en sak; nämligen att man inte upplever det som skämmigt att gå till en psykolog.

- Det är ett ökat antal unga som självmant söker till psykiatrin. Det har vi konstaterat. Kanske är det så att dagens ungdom har en annan syn på detta, och det är ju bra det, säger Ellinor Salander Renberg.

Rättsmedicinalverket har kommit fram till att det i Norrland under år 2000 var 23 unga män och sex kvinnor som begick självmord - siffror som redovisats i tidningen Västerbottens-Kuriren. Detta behöver dock inte betyda att män är mer självmordsbenägna än kvinnor. Det visar sig nämligen att kvinnorna står för flest självmordsförsök men de "misslyckas" ofta.

Ellinor Salander Renberg tror dock att trenden kan vända.

- Det finns en tradition att det begås fler självmord i glesbygd. Men jag har konstaterat att man tar problemen på allvar i skolorna och att det kommer att sättas in mer resurser. Det finns trots allt gott hopp inför framtiden att det ska bli bättre, säger hon.

Tittar man på norrlandslänen under perioden 1991-2001 så är antalet självmord som högst i Norrbottens län med 106. Lägst är det i Jämtlands län med 27. Klart är också att de flesta självmord i åldrarna 10-29 år sker i inlandet.

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons