Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler missbrukar tung narkotika

/

Allt fler missbrukar tung narkotika i Härnösand. Och vården av dessa blir allt dyrare. Kostnaderna för vården av missbrukare på HVB-hem har ökat med en tredjedel förra året jämfört med året före.

Annons

Det visar en rapport från Härnösands kommun.
– En orsak är att beroendemedicinska enheten i Sundsvall tar inte emot nya patienter. De har haft intagsstopp under hela 2013, säger Solbritt Höglund, enhetschef vid socialförvaltningen i Härnösand.

Under 2013 betalade kommunen ut 3,6 miljoner till i hem för vård och boende så kallade HVB-hem i Härnösand. En ökning med 1,2 miljoner 2012.

Sammanlagt var det 28 personer som beviljades behandling för missbruk. 24 av dessa missbrukade narkotika framför allt opiater och amfetamin.

– En bidragande orsak till de ökade kostnaderna under 2013 är att antalet unga opiatmissbrukare med ett omfattande missbruk ökade, säger Solbritt Höglund.

Detta har inneburit längre och dyrare behandlingar.

– Fem personer har fått långvariga behandlingar och kostnaden för framför allt fyra av dessa är den främsta orsaken till att placeringskostnaderna ökat under 2013.

Det handlar om långvariga behandlingar. Och för dessa har öppenvård inte varit något alternativ eftersom kommun inte trott att öppenvård och drogfrihet fungerat för dessa personer.

Öppenvård är annars huvudalternativet. Under förra året fick 44 personer öppen vård för sitt drogmissbruk i Härnösand.

Samtidigt som kostnaderna för HVB-hem ökar minskar kostnaderna för vård enligt lagen om vård av missbrukare, LVM. Under förra året har bara två personer tagit om hand enligt den lagen vilket har lett till minskade kostnader med 740000 kronor. Här gick kommunen plus mot budgeten på 640000 kronor. Sammanlagt är ökningen inte lika stor.

Härnösand har också deltagit i en jämförelse mellan 46 svenska kommuner. Tre av dessa hade lägre kostnader än Härnösand kommun.

Mer läsning

Annons