Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler i länet vill välja mat som är lokal

/
  • Västernorrland vill äta lokala grönsaker och lokalt kött. Jonny Lundin i projektet Smakstart ser kundernas önskemål som en morot för handlare och krögare.

Allt fler i Västernorrland väljer mat som är lokalt producerad.

– Det går åt rätt håll, säger Jonny Lundin i projektet Smakstart.

Nu hoppas han på mer lokalt även i skolmaten och på äldreboenden.

Annons

Medvetenheten bland länsborna överlag har ökat om de lokala livsmedelsprodukterna. De efterfrågas oftare i butikerna och på restaurangerna.

Viktigast är kvaliteten. Priset spelar mindre roll. Är maten bra betalar man gärna lite extra.

Det här är tydliga drag som presenteras av projektet Smakstart Västernorrland som har kartlagt vad västernorrlänningarna tycker i en stor attitydundersökning.

– Västernorrland är verkligen på väg. Den lokala maten i Västernorrland har verkligen betydelse, summerar Jonny Lundin, huvudprojektledare.

Smakstart är ett 20-miljonersprojekt i regi av Hushållningssällskapet och med finansiering från länets samtliga kommuner, länsstyrelsen och andra intressenter. Varumärket och handelsplatsen Västernorrlandsgården är en del av projektet.

I Västernorrlandsgården samsas ett femtiotal köttproducenter, odlare och mathantverkare av flera slag: ost, bröd, honung, sylt, marmelad och korv bland annat.

Deras lokala marknad växer bland privata kunder. Det står klart när de cirka 400 telefonintervjuerna i undersökningen jämförs med en motsvarande studie i fjol.

Frågan är hur de kan växa även i större format på skolbespisningar och äldreboenden runtom i länets kommuner.

Nästan alla (84 procent) tycker att det ska serveras lokalproducerad mat på skolor och äldreboenden och åtta av tio länsbor anser att det i så fall får kosta mer för kommun och landsting om det behövs.

Men detta är lättare sagt än gjort

– Den offentliga upphandlingen är knepig. Västernorrlandsgården lade bud i Kramfors och Sollefteå senast. Men de stora grossisterna fick leveranserna i slutändan, förklarar Jonny Lundin.

– Vårt förslag är att ställa politiska mål för upphandlingen och tydliga krav på högre kvalitet, exempelvis på djurskyddshänsyn.

– Sen kan man också dela upp varugrupper, säg potatis eller morötter för sig, och dela de geografiska områdena, exempelvis skolor i en viss kommundel. Då har mindre, lokala producenter chans att vara med.

Ett femtiotal butiker i länet saluför varor från Västernorrlandsgården i dag. Sedan stora Coop började ökar trycket på andra att följa efter.

Näthandeln går trögare. Bara 2 procent i länet har köpt mat på nätet någon gång över huvud taget. Fler har åkt till gårdsbutiker och handlat direkt på plats.

FAKTA - Så tycker länsborna

När anser du att mat är lokalproducerad?

Från Västernorrland 66 procent, från din kommun 23 procent, från Sverige 11 procent

Hur viktigt är det med lokalproducerad mat?

Mycket viktigt 37 procent, ganska viktigt 38 procent, varken/eller 18 procent, ganska oviktigt 5 procent, inte viktigt alls 2 procent

Brukar du handla lokalproducerad mat?

Ja 73 procent, nej 27 procent

Är tillgången på lokalproducerad mat tillräcklig?

Ja 27 procent, nej 73 procent

Är lokalproducerad mat lätt att hitta?

Ja 40 procent, nej 60 procent

Varför handlar du lokalproducerad mat?

Stödja lokalt företag 53 procent, högre kvalitet 40 procent, miljöfråga 32 procent, levande landsbygd 30 procent, bättre smak 29 procent

Varför handlar du INTE lokalproducerad mat?

Bryr mig inte 49 procent, för dyrt 26 procent, annan anledning 30 procent

Vilken lokalproducerad mat saknar du i butik?

Kött 56 procent, grönsaker 46 procent, frukt 33 procent, ägg 26 procent, fisk 25 procent

Är du villig att betala mer för lokalproducerad mat?

Ja 86 procent, nej 14 procent

Är du villig att betala mer för lokalproducerad mat när du äter ute?

Ja 68 procent, nej 32 procent

Mer läsning

Annons