Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholförbrukningen valfrågaför nykterhetsrörelsen

Annons
Alkoholförbrukningen valfråga

för nykterhetsrörelsen

Under innevarande mandatperiod har alkoholförbrukningen i Sverige ökat med en liter ren sprit per år. På Kristi Himmelsfärds Dag, som även firas som Folknykterhetens dag, lyfte IOGT-NTO fram problemet på det politiska planet.

- På Ungt Val ansåg våra ungdomar att jämställdhet, skola och droger är de tre viktigaste frågorna. Men våra riksdagspolitiker än märkvärdigt tysta om drogfrågorna, sade Eva Åhlström, huvudtalare.

Eva Åhlström, Stockholm, är chefredaktör för IOGT-NTO:s tidning Accent. Hon var tidigare bosatt i och verkade under många år i Härnösand.

- I februari 2000 införde man på prov lördagsöppet på Systembutikerna. En utredning visade att alkoholförsäljningen ökade med 3 procent. Rattfylla och misshandel ökade även. Vi skulle vilja ha lördagsöppet på fritidsgårdar och kvinnojourer, sade Eva Åhlström.

Ett annorlunda förhållningssätt till alkohol har förändrat synen på alkohol. Under 70-talet ansåg 60 procent av svenska folket att alkoholen skapade sociala problem.

Idag är det bara en femtedel av alla svenskar som anser att alkoholen skapar problem.

- Vi vill även få ner alkoholfrågorna på det lokala planet. Ett föredöme är Malmö där man ser droger som ett folkhälsoproblem. Där har man satt upp fem mål, bland annat en högre debutålder för alkohol och att minska tobaksbruket.

Vid mötet antogs även ett uttalande där partierna uppmanades att uppmärksamma alkoholens negativa roll i det moderna samhället.Åke Dahlbäck

Mer läsning

Annons