Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älandsbroklass resertill Framtidsskeppet

Annons
Älandsbroklass reser

till Framtidsskeppet

Det blir en resa. Tack vare att Härnösands kommun ställde upp med 20 000 kronor av de sökta 55 000 kronor kommer klass 4 B från Älandsbro skola med på resan till Framtidsskeppet i Globen.

Framtidsskeppet är ett projekt för att sprida information om, och inspirera till arbete kring de båda FN-dokumenten Agenda 21 och barnets Rättigheter.

Cirka 3000 barn, ungdomar och vuxna från kommuner och stadsdelar i Sverige och 40 länder i världen inbjuds till Framtidsskeppet.

Eleverna kommer att ta med sig vatten från en djupborrad brunn i Älandsbro till Globen. Och vatten från 40 länder och flera världsdelar kommer att spela en central roll vid byggandet av Framtidsskeppet.

Nästa hela klassen kommer att åka med och bo i två militärtält. Några kommer att vara och följa arbetet via dator. Bland annat klarar man ekonomin genom att Kramfors kommun som skickar ned högstadieungdomar bjuder Älandsbroeleverna på skjuts till Stockholm.

Framtidsskeppet bygger på att den skapande kraften och inspirationen måste få mer plats i arbetet. I den lustfyllda och kreativa processen föds ofta nya idéer som kan tända gnistor som sprids över världen. Framtidsskeppet handlar om möten över gränser. Nationsgränser, åldersgränder, kulturella gränser. .

Framtidsskeppet handlar i grunden om barns frågor om framtiden. Idag är barn oroliga för rädda för miljöförstöring, krig och utnyttjande av barn .

Framtidsskeppet invigs den 4 juni i Globen med att livssymboler från fem kontinenter förenas av ursprungsfolk och att barn från alla kommuner och länder förenar vatten. Under avslutningen den 5 juni överlämnar astronauter och kosmonauter en guldnyckel till barn som sedan lämnar den vidare till sin kommunchef. Samtidigt som barnen bygger Framtidsskeppet inbjuds vuxna till parallella seminarier.

Som en förberedelse har olika föreläsare talat om barnens rättigheter och om Agenda 21.

När Tidningen var på besök befanns sig Hans-Eric Bergman och talade industrihistoria. För Älandsbro fanns en gång fem sågverket som alla drevs av vatten.

Kramfors har som enda kommun i Ångermanland tidigare deltagit i dessa framtidsbyggen. Kramfors har liksom Ånge och Timrå fått bidrag från landstinget för att delta. Och nu vill även Älandsbro skola ansluta sig till framtidsbyggarna.

lennart lundberg

0611 - 55 48 53

lennart.lundberg@tidningen.to

Det som vill i klass 4 B på Älandsbros skola skall nu åka till ggloben för att delta i Framtidskeppet där bland annat vattnet står i centrum

foto eleonor bölenius

Mer läsning

Annons