Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktion för att rädda17 jobb i Härnösand

Annons
Aktion för att rädda

17 jobb i Härnösand

Det förs samtal för att kunna hitta en lösning som innebär att jobben på Dokumenthuset räddas kvar.

- Vi gör allt i vår makt för att stoppa förslaget, säger riksdagsman Göran Norlander (s).

Näringsminister Björn Rosengren svarade i början av veckan på en fråga i riksdagen från Nordlander om regeringen skall kompensera Härnösand för förlusterna av statliga jobb.

I svaret från Rosengren nämns det att det förekommer diskussioner mellan de berörda parterna och kommunens omställningsgrupp.

Enligt Göran Norlander handlar det om att skapa ytterligare arbetsuppgifter på Dokumenthuset i Härnösand.

- Det finns många områden och det är ett arbete som pågår för fullt, säger Norlander.

Ambitionen är att ändra på beslutet att lägga ner verksamheten i Härnösand som drabbar 17 anställda. Dokumenthuset ägs till 25 procent av VM-data och till 75 procent av Svenska lagerhus som i sin tur ägs av Finansdepartementet.

Orsaken till nedläggningen var att man tog emot för lite inscanningar av deklarationsblanketter efter att allt fler utnyttjar möjligheten att deklarera via Internet

Staten som majoritetsägare är nu intresserade av att hitta en lösning. Målsättningen är att hitta tillräcklig beläggning för att nå lönsamhet.

I den här diskussionen är flera parter inblandade. Bland annat Domstolsverket som planerar att förlägga sin centrala depå för förvaring av lagfartshandlingar på KA 5. Dessa handlingar skall scannras in vilket mycket väl kan genomföras på Dokumenthuset.

Dokumenthuset startade den 1 november i fjol. Liknande anläggningar finns i Östersund och Vänersborg. Men dessa är inte berörda.

Det var i förra veckan som ledning för Dokumenthuset informerade personalen om planerna. Beskedet kom mycket överraskande, även för Härnösands kommun. Agerandet upprör kommunalrådet Ingvar Wiklund.

- Ingen har kontaktat mej från Dokumenthuset, det är kutym att kommunen informeras först innan man får läsa om det i tidningen.

- Jag är förvånade att Dokumenthuset drar sig ur eftersom det är ett område som vi satsar stenhårt på och är ett av våra utveklingsområden Ingen annan kommun där Dokumenthuset har verksamhet kan erbjuda liknande utvecklingsmöjligheter, säger Ingvar Wiklund.

Mats Persson som är platschef på Dokumenthuset i Härnösand, har inte fått någon information om räddningsplanerna.

- Nej, jag känner inte till vad som är på gång. Det enda jag vet är att Rosengren har nämnt något i Riksdagen.

Dokumenthusets vd Håkan Nilsson säger att man jobbare vidare med ambitionen att lägga ned verksamheten.

- Inget anmnat har sagts i den frågan. Vi inleder nu MBL-förhandlingarna och sedan får vi se vart det leder till, säger han.

Ola Thelberg

0611-554826

ola.thelberg@tidningen.to

Mer läsning

Annons