Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aino lämnar tingsrätten med blandade känslor

Annons
Aino lämnar tingsrätten med blandade känslorDet har varit ett intressant och omväxlande jobb.I dagarna fyller Aino Mattsson, Härnösand, 65 år och i torsdags gjorde hon sin sista arbetsdag.

Men det är med blandade känslor hon lämnar sitt arbete som kansliföreståndare vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

- Det har alltid varit jättefin stämning här. Jag kommer att sakna mina arbetskamrater, men ser samtidigt fram emot att få vara ledig i sommar, säger Aino.

Under hennes år har det skett en hel del omorganisationer. Tingsrätterna har slagits ihop. Från att från början ha servat Härnösand och Kramfors-regionerna ingår numera också Örnsköldsvik och Sollefteå. För snart ett år sedan flyttades också verksamheten från "gamla tingshuset" nere vid järnvägsstationen till Backgränd.

För 25 år sedan började Aino på skrivavdelningen vid Härnösands tingsrätt. De första fem åren arbetade hon domstolssekreterare.

- Då hade vi inga kopieringsmaskiner och jag skrev domar på skrivmaskin med karbonpapper, berättar hon.

1982 började hon att arbeta som kanslisekreterare. Det är Aino som skött registreringen av handlingar som kommer till tingsrätten, samt lagt upp tviste- och brottmål - helt enkelt sett till att kansliet fungerat. Hon har under sina år arbetat för fyra lagmän, Knagenhielm-Karlsson, Carl Hamilton, Lars Olsgren och Lars G Eriksson.

- Det har varit ett intressant och omväxlande jobb. Jag har haft mycket med folk att göra i såväl glada som tråkiga sammanhang.

Det har bland annat handlat om familjemål, från adoptioner till vårdnadstvister och trassel med barns missbruk av narkotika.

Datoriseringen har med åren förändrat, men också förenklat kanslijobbet. Detta innebär bland annat att alla mål finns dokumenterade.

- Det är många som gärna ringer till tingsnotarien och vill veta hur de skall bära sig åt i olika frågor. Då är det en styrka att kunna komma åt alla mål. På så vis kan vi serva allmänheten på ett bra sätt, säger Aino.

Aino är född i Åsele och uppväxt i Nyland och har tre barn och ett barnbarn. Den senaste tiden har hon inte haft mycket tid över för att träffa dem, något hon nu tänker ta vara på.

Aino är också en flitig motionär, förutom spinning och promenader, tar hon gärna en joggingrunda.

- Vi var sexton härifrån, som sprang Vårruset i Sundsvall i onsdags, berättar hon glatt.

christina almgren

NYBLIVEN PENSIONÄR.

Aino Mattsson, Härnösand, har arbetat som kansliföreståndare i många år, men har nu gjort sin sista arbetsdag. Arbetet har varit stressigt många gånger, men hon har trivts och aldrig någon gång haft tråkigt.

- Det är ett jobb som jag varmt kan rekommendera, säger hon.

foto: eleonor böleniusFakta/Aino Mattsson.

Bor: Härnösand.

Ålder: Fyller i dagarna 65 år.

Familj: Tre barn och ett barnbarn samt katten Ozzy.

Yrke: Kansliföreståndare.

Uppdrag: Fackligt ombud i många år.

Intressen: Motion, gärna i form av spinning, löpning och promenader.

Läser: Bland annat skönlitteratur och deckare.

Aktuell: Nybliven pensionär.

Mer läsning

Annons