Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

After work på Rö Folkets hus

/

Under temat Norrländska möjligheter höll Anders Fahlen och Mirjam Åkerblom, sedan några år bosatta i Rö, föredrag på Rö Folkets Hus lördagen den 17 juni för ett 40-tal åhörare.

Annons

Anders, som är agronom, berättade om hur hans intresse för växternas dofter hade väckts och om hur det går till att från dessa utvinna eteriska oljor. Vi fick dofta på olika växter; gran, älggräs och pepparmynta och senare på de oljor han utvunnit från dessa. Han visade också bilder från sina odlingar i Rö och hur skördandet av där växande kvanne, citronmeliss och timjan gick till och senare i en stor egentillverkad apparat omvandlades till oljor. Han framförde att forskning visar att växter i norr doftar intensivare än samma växt söderut. Vår norrländska gran har en underbart frisk doft och är en utmärkt råvara i den eteriska oljetillverkningen.

I pausen serverades en god sallad med gott bröd och dryck samt kaffe med chokladbit

Sedan berättade Mirjam, som är landskapsarkitekt, om växter för den norrländska trädgården. Hon framhöll att de flesta växter vill ha en varm och porös jord och att man kan plantera häck som skydd för växter som inte gillar blåst. Hon visade fina bilder på olika sorter av våra vanligaste träd, buskar och perenner. Man kan skapa en fin, varierande trädgård av till exempel olika sorter av samma träd.

Efter att ha inhandlat både gran- och pepparmyntsolja inriktar vi oss nu på en midsommarbastu med goda dofter.

Birgitta Stattin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons