Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ådalen 3 slår besöksrekord: "Finns de som kör 30 mil bara för att åka båten"

I Ångermanland finns många platser att besöka och några av dem drar extra många turister till sig. Allehanda.se har besökt några av dem i serien "Turistmagneterna". Nu senaste kastade vi loss och åkte lunchtur med Ådalen 3 genom Ångermanälven.

Annons

Det är fredag och klockan börjar närma sig lunch. Vi befinner oss vid Öds kaj i Kramfors och solen gassar över oss och Ångermanland. Framför oss väntar en närmare fyra timmar lång båtfärd med strålande sol, musik och mat. Stämningen på kajen är förväntansfull när båten plötsligt tittar fram runt hörnet.

M/S Ådalen III byggdes 1958 i Tyskland.

Dragspelsmusik hörs på håll och ute på däck sitter passagerare och solar. De har redan klivit på Sandslån där färden börjar och avslutas. Åker man från Kramfors går det alltså att välja om man vill kliva på i Sandslån eller Kramfors, medan resan från Härnösand bara har ett stopp.

Syskonen Lisbeth Lindquist och K-G Öhrling.

Ådalen 3 glider in mot kajen på det spegelblanka vattnet och lägger till, vi kliver på och sätter oss ute i solen. Lisbeth Lindquist från Uppsala är också här, hon reser i ett sällskap på sex personer, varav tre av de andra är hennes syskon. Hennes bror K-G Öhrling bor i Luleå, men växte upp i Nordingrå på 50-talet.

– Vi har åkt hit för att han ville se området och minnas tillbaka, förklarar Lisbeth Lindquist.

– Det har verkligen lugnat ner sig sedan jag bodde här, det är riktigt lugnt och skönt, fyller K-G Öhrling i.

Och det är han inte ensam om att tycka. Bara i juli har närmare 5000 personer åkt båten. Varje månad hittills har gett rekord och ägaren Peter Söderkvist hoppas på en god fortsättning.

– I augusti har varje avgång ett hundratal bokningar redan nu, förklarar han.

Passagerarna kommer till störst del från ett närområde om en radie på 20-30 mil från Härnösand.

– Det finns de som kör 30 mil bara för att åka båten och sedan åker hem, andra tar in på hotell över natten, fortsätter Peter Söderkvist.

Han berättar att det även är många som kommit med kryssningsfartyget M/S Birka som passat på att även resa med Ådalen 3.

Från båten blickar man ut över vackra landskap.

På dagsturerna underhåller duon Sven-Olof och Göran.

Att åka Ådalen 3 i strålande solsken kan jämföras med en promenad på en söndag. Det enda som hörs är musiken från duon Sven-Olof och Göran som underhåller under lunchturerna. Dragspel och gitarr fyller luften, ögonen ser ut över älven, barrskogarna och alla sommarhus som vi sakta glider förbi. Från bryggorna vinkar sommarfirarna. Ådalen 3 är en attraktion både för de som åker och dem som ser den från land.

Sedan sommaren 1987 åker båten längs Ångermanälven. De första turerna gick mellan Härnösand och Sollefteå, men nu går det alltså två olika turer mellan Sandslån och Norafjärden och Härnösand och Norafjärden.

Nuvarande ägare Peter Söderkvist har haft Ådalen 3 sedan 2003.

Mer läsning