Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

860 miljoner i länets transportplan

20 miljoner till dubbelspår Gävle-Sundsvall, 64 miljoner till vägen Överhörnäs-Sidensjö, 5 miljoner om året till flygplatserna i Kramfors och Örnsköldsvik.

Det föreslår länsstyrelsen fram till 2025.

Annons

Allt som allt finns 860 miljoner att fördela preliminärt i den ekonomiska ramen för ny regional transportplan för perioden 2014-2025 i Västernorrland.

Länsstyrelsens förslag går nu ut på remiss till och med 25 oktober till kommunerna och ett trettiotal andra berörda parter.

För järnväg vill man avsätta 20 miljoner till fortsatt planering av utbyggnad av dubbelspår Gävle-Sundsvall. Triangelspår Maland utanför Sundsvall är en annan prioriterad åtgärd för 30 miljoner, liksom 40 miljoner som går till åtgärder på Mittbanan.

På vägsidan är 64,5 miljoner till väg 335 mellan Överhörnäs och Sidensjö det enskilt största objektet.

En stor pott på 130 miljoner avsätts till icke namngivna brister inom vindkraftsetableringar, småskaliga åtgärder och hastighetsanpassning.

Till gång- och cykelvägar öronmärks 70 miljoner på kommunala vägar och 120 miljoner på statliga vägar i Västernorrland.

Bidrag till icke-statliga flygplatser är ett omstritt område som får drygt 123 miljoner för hela perioden. Under åren 2013-2016 föreslås 4,8 miljoner i årligt bidrag till Örnsköldsviks flygplats och 5,5 miljoner till Höga kusten Airport.

Diskussion pågår med regeringskansliet om att Sundsvall-Timrå Airport också ska räknas med i samma system med driftbidrag till ickestatliga flygplatser.

– Förslaget till regional transportplan 2014-2025 är fokuserat på att skapa bättre förutsättningar för hållbart resande i länet. Det gör vi bland annat med stora satsningar på kollektivtrafik och gång- och cykelvägar.

– I planen ryms även satsningar för att stärka de viktiga stråken i länet, säger Daniel Gustafsson, chef över enheten för regional utveckling på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons