Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 miljoner extra – om regeringen vill

/

Västernorrland får 40 miljoner kronor extra i en ny beräkning av skatteutjämning mellan landstingen.
Nu hänger det på regeringen.
– Utredningen är jättebra, säger Hans Hedlund (C) i landstingsstyrelsen.

Annons

Det är i en rapport från Statskontoret som landstinget i Västernorrland kommer ut som vinnare.

I rapporten görs en översyn av hälso- och sjukvårdsmodellen i det som kallas kostnadsutjämning för landsting.

Enkelt uttryckt föreslår Statskontoret att man byter metod för insamling av data, något som gör att man kan mäta kostnad på olika vårdinsatser, och samtidigt införs en ny indelning av åldersklasser i systemet.

När utfallet beräknas får Västernorrland en intäktsförstärkning på drygt 40 miljoner kronor om året.

Rapporten har överlämnats till finansdepartementet under sommaren.

– Ett mycket intressant förslag som lyfts fram. Hoppas att regeringen går skyndsamt fram med förslag och beslut, tycker Per Wahlberg (M), landstingsstyrelsens ordförande.

Närmaste vapendragaren Hans Hedlund (C), vice ordförande i landstingsstyrelsen, är också nöjd men inte så hoppfull om tidtabellen.

– Utfallet visar på snedfördelningar som vi har hävdat hur länge som helst från skogslänen. Men man ska inte vara alltför optimistisk att förändringarna kommer att ske särskilt snabbt, säger han.

Bakom ligger den förra långbänken med en större omgörning av skatteutjämning för alla kommuner och landsting. I det fallet är dock partierna numera överens centralt, beslut väntas i riksdagen i höst och för landstingets del ger det omkring 90 miljoner mer till Västernorrland redan från och med 2014.

90+40=130 miljoner hägrar alltså i påslag totalt.

– Om man är utomordentligt optimistisk ja. Jag tror samtidigt det kommer bli svårt för storstäderna att hävda att Statskontoret har räknat fel. Så kanske 2015 eller 2016, att det får genomslag då, säger Hans Hedlund.

Och detta räddar landstingsekonomin?

– Rädda kan det inte göra. Men det bidrar naturligtvis till att vi kan stärka intäkterna. Trots allt har vi en omsättning på sju miljarder. Det går inte att undvika att vi måste hålla tillbaka kostnadsökningarna.

En fördel med utjämningspengarna är att de gäller år för år framöver. Det är inget engångsbelopp som bara hjälper ett enstaka år.

Mer läsning

Annons