Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25-åring tågar mot rasismen

/
  • Ellen Holmberg, Anders Bergman, Mariel Estrella Näslund och Jasenko Omanovic från 5i12.

Jubilerande 5i12 manifesterar på torsdag.

Annons

På torsdag är det dags igen för manifestationer på Torget i Härnösand, i riksdagen och även i Bryssel där 18-åriga Ellen Holmberg från Härnösand ska hålla tal i EU-parlamentet.

– Det kommer att handla om den ökade rasismen i Europa, säger hon.

I år firar 5i12-rörelsen 25 år. En resa som har gått från torget i Härnösand till riksdagen och EU-parlamentet.

Under tiden har det hänt mycket. Sociala medier har blivit en naturlig del i vardagen fram. Sverige har fått in ett främlingsfientligt parti i riksdagen.

– På många håll i Europa växer det fram rasistiska strömningar, säger Ellen Holmberg.

Det är andra gången som hon talar i offentliga sammanhang, debuten gjorde hon i riksdagen tidigare i år. Tillsammans Mariel Estrella Näslund, 19 år, är de frontfigurer i 5i12.

– I år är det ju EU-val. De främlingsfientliga krafterna använder nätet och sociala medier som en plattform för deras budskap. Det är mycket rasism där ute och vi ungdomar kan lätt bli påverkade av det som skrivs där, säger Mariel Estrella Näslund.

Riksdagsmannen Jasenko Omanovic är styrelseledamot i 5i12. Men deltar inte på Torget eftersom han inte kan kvitta ut sig i riksdagen. Han finns förstås på plats vid arrangemanget där.

– Vi har EU-valet framför oss. Det är viktigt att rösta eftersom vi vet att det finns främlingsfientliga grupperingar som vill komma in i EU-parlamentet, säger Jasenko Omanovic.

Årets jubileum lockar inga kända talare.

– Vi kommer att hålla en lokal profil med personer som har en stark inknytning till våra 25 år, säger Anders Bergman i 5i12, själv på plats i Bryssel.

Mer läsning

Annons