Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 sägs upp när tidnings-trycket flyttas till Ö-vik

Annons
15 sägs upp när tidnings-trycket flyttas till Ö-vik

Femton personer, fördelat på 13,38 årstjänster, förlorar sina jobb när Tidningen Ångermanland börjar trycka sin upplaga i Örnsköldsvik från och med den 1 september.

Uppsägningarna blir ett faktum på måndag.

Det står klart efter de centrala förhandlingar som Grafiska fackförbundet just avslutat med TÅs verkställande direktör, Bertil Astby, och en representant för Tidningsutgivarna, TU.

- Vi är oerhört besvikna. Det här handlar om mycket lojal arbetskraft som nu får lämna sina jobb och gå ut i arbetslösheten. Företagsledningen har inte lyssnat på våra förslag det minsta, säger Lars-Åke Sjögren, Grafiska fackförbundets regionala ombudsman.

Leif Pettersson är tryckare, och sitter med i klubbstyrelsen:

- Vi presenterade ett förslag som skulle ha räddat tryckningen kvar i Härnösand. Förslaget innebär att vi har en lägre bemanning för att trycka Tidningen Ångermanland, samtidigt som vi satsar kraft på att öka legotrycket, vilket enligt våra beräkningar är realistiskt. En mindre omflyttning av valsar i pressen skulle öka kvalitén på legotrycket och bli en konkurrensfördel, säger Pettersson.

Tidningens vd, Bertil Astby, har full förståelse för att grafikerna är besvikna.

- Fattas bara annat. Men jag har en roll och de har en annan. Faktum är att jag för tre veckor sedan satt med tryckgänget och diskuterade deras förslag. Jag kom då fram till att det inte går att genomföra. Det är för chansartat att trycka en dagstidning och lego med så få personal. Jag respekterar deras förslag, men finner det inte realistiskt.

Grafikernas uppsägningstider varierar från fyra till tolv månader. De ville ha längre uppsägningstider för att förbättra sina chanser till anställning i det stora tidningstryckeriet som kanske hamnar i Birsta eller i närheten av Högakustenbron. Den utredningen har ännu inte påbörjats, men skall vara klar innan nyår.

Enligt Bertil Astby finns det naturliga förklaringar till varför uppsägningstiderna ligger fast.

- För det första ligger den nyss avslutade utredningen/förhandlingen tre månader efter tidtabell. För det andra kanske det blir så att den bästa trycklösningen inte ens blir ett koncernföretag. Andra tidningar kan komma in på sikt.

Enligt Bertil Astby sparar Tidningen Ångermanland fyra miljoner på att inte trycka sin egen tidning, samtidigt som man förlorade fem miljoner på att Aftonbladet från och med 1 mars trycks i Örnsköldsvik. En miljon minus där, alltså.

- Vi jobbar för att spara ytterligare fyra miljoner, och det vore oärligt att säga att det inte handlar om tjänster. Så om inte annonsmarknaden ramlar igenom fullständigt kommer vi att kunna redovisa ett tydligt plus nästa år.

Vad händer med tryckpressen och de stora lokaler som nu blir tomma?

- Pressen har lagts ut till försäljning, och lokalerna ska fräschas upp för att förevisas för presumtiva hyresgäster. Jag vill dock betona att Tidningen Ångermanland blir kvar i huset, eftersom vi själva är ägare, säger Bertil Astby.

En annan konsekvens av att pressen i Härnösand stannar den sista augusti, är att tre anställda på distributionen berörs. Så här säger Nils-Göran Nyberg, distributionschef:

- Tre personer är uppsagda för omfördelning av arbetstider, Så ser det ut i dag.

Egon Sundlöf

Mer läsning

Annons