Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

14-årig elev avslöjadmed hembränt på skolan

Annons
14-årig elev avslöjad

med hembränt på skolan

Först avslöjades två 16-åringar på Franzénskolan med åtta liter vin i ryggsäcken. Polisen larmades och anlände direkt till skolan.

Under förhören kommer en elev, en tjej på 14 år gåendes genom skolan och en lärare blir misstänksam. Han stoppar henne och hon har en flaska med en halv liter hembränd sprit på sig.

Under skoltid.

- Det är förskräckligt, det är hemskt, säger kommunens skolchef Dan Holmberg om det som avslöjades på Franzénskolan i fredags.

Samtidigt kan han inte låta bli att berömma personalen på skolan.

- Det här visar att man gör ett bra jobb på Franzénskolan som upptäcker det här. Samtidigt blir man orolig för att det kanske finns ett mörkertal.

Det var strax före lunch som två 16-åringar från gymnasiet anlände till skolan. Båda två har tidigare gått på skolan, och hade "putande" ryggsäckar på sig.

- Lärare reagerade på deras ryggsäckar. Grabbarna hann bara in när de ombads visa innehållet. Polis och föräldrar kontaktades, säger skolans kurator, Roger Högström.

Strax efteråt stoppades den 14-åriga eleven sedan hon hämtat en halvliter starksprit utanför skolan.

- Eftersom polisen redan fanns på plats fick de ta hand om det fallet också. Allt hände inom en halvtimma, säger Roger Högström.

Den 14-åriga flickan är inte tidigare känd för att syssla med sånt här.

- Nej, det finns inget på henne. Sedan är det faktiskt så att större delen av våra ungdomar sköter sig bra. Det är dock inte ovanligt att sådana här här incidenter händer inom en viss klick.

Polisens förundersökningsledare, Göran Johansson, är en härdad man men det här tangerar det ovanliga.

- Oroväckande i högsta grad. När man börjar ta hembränd sprit till skolan har det gått för långt. Vi har överlämnat ärendet till socialförvaltningen.

Skolchefen Dan Holmberg konstaterar att det handlar om brottslig verksamhet.

- En 14-åring kan inte komma till skolan med hembränd sprit utan att det finns ett brott bakom. 16-åringar kan av samma skäl inte komma till skolan med åtta liter vin. Det är förskräckligt alltihop.

Hur reagerar då barnens föräldrar?

- De reagerar faktiskt positivt därför att vi upptäcker vad de håller på med. De inblandade har också erkänt. Det fanns liksom inget annat att göra, säger Roger Högström.

Nu väntar ytterligare polisförhör med föräldrarna närvarande. Vem köpte 14-åringen hembränd sprit av? Hur fick grabbarna tag i åtta liter vin?

Egon Sundlöf

0611-55 48 24

egon.sundlof@tidningen.to

Mer läsning

Annons