Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand vill satsa på teknikutbildningar

Nu vill Härnösands kommun satsa på teknik- och fastighetsutbildningar. Kommunen ansöker om att få starta sju nya utbildningar till nästa höst.

– Det är nämnden som bestämt på vilka områden vi ska satsa. Och här kan vi använda vår tillgång maskinhallen som är en stor tillgång, säger Karin Wahlqvist, enhetschef på arbetslivsförvaltningen som ansvarar för Yrkeshögskolan.

Och det finns en stor efterfrågan från branschen.

– Vi har ett samarbete med branschföreträdare och det är branschen som förslagit att vi ska starta dessa utbildningar. Det finns ett stort behov i regionen av den här kompetensen, säger Karin Wahlqvist.

Härnösands kommun har i samarbete med näringslivet utarbetat utbildningar, vilka är anpassade efter den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Utbildningarna genomförs av yrkeshögskolan Heta Utbildningar i Härnösand och planeras att starta hösten 2015.

Ansökan om att få starta utbildningen har skickats in till Myndigheten för yrkeshögskolan. Besked kommer om man får starta kommer i slutet av januari. Ytterligare ansökningar inom bredbands- och kyl- och värmepumpsteknik har gjorts i samarbete med andra utbildningsanordnare.

I dagsläget pågår fyra utbildningar varav en är på distans. Drifttekniker kraftvärme, Solenergiingenjör med VVS-kompetens, Kyl- och värmepumptekniker och Synrehabiliterare/distans. Nästa år är det klart att det blir start av utbildningar till drifttekniker kraft och värme, två år och solenergiingenjör med VVS-kompetens, två och ett halvt år lång utbildning.