Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand vill minska högstadieskolor

Härnösands kommun vill minska antalet skolor.
Nu finns det fyra kommunala högstadieskolor i Härnösand.
En utredning har fått i uppdrag att ta fram förslag på att minska antalet från fyra till två eller till tre.

Hyreskontraktet för Kiörningskolan går ut i december 2016. Och det är detta faktum som fått kommunen att på nytt börjat titta på högstadieskolorna.

Kiörningskolan är den skola som har kortast hyreskontrakt. Därför är Kiörningskolan den som är lättast för kommunen att lägga ned.

– Det finns ingenting i utredningsdirektiven som pekar ut någon speciell skola, säger Skolförvaltningens förvaltningschef Birgitta Wigren.

Skolnämndens ordförande Maud Byquist (S) har tillsammans med övriga i skolnämnden tillsatt utredningen.

– Vi ska titta utifrån var barnen bor. Vi måste också se om barnen från en skola kan få plats på en annan. Det här är en lång utredning och jag tror inte att det blir något beslut på länge än, säger Maud Byquist (S).

Skolledningen är övertygad om att man nu måste hitta en helhetsbild över samtliga av grundskolans lokaler. Och beroende på vad denna utredning visar kan lokalkostnaderna påverkas.

Det finns i dag fyra högstadieskolor i Härnösand. Alla ligger i centrala staden. Kiörningskolan och Murbergsskolan ligger på fastlandet, Gerestaskolan och Landgrensskolan ligger på Härnön.

Skolan lokautredning har redan bestämt sig för att göra en sammanhållen gymnasieskola. det betyder att all verksamhet ska samlas på Brunnshusgatan. Bland andra hotell och restaurangprogrammet ska flyttas från de nuvarande lokalerna till gymnasieområdet. Restaurangutbildningen kommer förmodligen hamna i B-huset som kommer få en modern utrustning. Den nuvarande utrustningen är från åttiotalet.

Gymnasiet kommer att flytta in i D-huset samt pannhuset som är tomma i dag. Dessa lokaler kommer att renoveras och där kommer man att bygga labbmiljöer för gymnasiets utbildningar. I investeringsbudgeten ingår även en ny expedition i A-huset. Man planerar också att bygga ett nytt elevcafé på området. Det behövs också en upprustning med nya möbler och utrustning på gymnasiet.

För några år sedan avvecklades Härnösands största högstadieskola Franzénskolan. Maud Byquist var då mycket kritisk till denna nedläggning.