Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand vill bli Norrlands huvudstad

Härnösands kommunfullmäktige vill göra Härnösand till Norrlands huvudstad. Det beslutades efter flera omröstningar och två voteringar på måndagskvällen.

Samtidigt säger Härnösands ja till förslaget att alla de fyra nordliga länen ska gå samman. Och detta säger man trots att det centerpartistiska kommunalrådet Jonny Lundin, som tagit initiativet till beslutet, är väl medveten om vad Sundsvall, Ånge och Jämtland har för uppfattning i frågan.

- Vad jag har förståttt efter kontakter har Härnösand stora möjligheter att få bli norrlands huvudstad. Jag är ganska säker på att Sundsvall så småningom måste tänka om och inser att en region bestående av Sundsvall, Ånge och Jämtland är på tok för liten, sa partikollegan Fredrik Lundwall.

Bakom beslutet stod förutom centern socialdemokraterna, kristdemokraterna, folkpartiet liberalerna och vänsterpartiet.

Moderaterna, sjukvåprdspartiet och miljöparitet var emot beslutet.

- Men blir det en storregion bör Härnösand vara huvudstad. Det säger jag trots att jag kommer från Umeå, sa miljöparitsten Eva Göes.Läs mer i tisdagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60