Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand väljer stor bemanning på egna asylboendet – så många jobb skapas

Det asylboende som Härnösand kommun kommer att äga och driva i det före detta sjukhemmet i Härnösand kommer att bli ett av de boende som har flest personal i förhållande till asylsökande. Nu har Härnösands kommun lagt en budget för verksamheten och avsätter 5,2 miljoner för driften av boendet.

Annons

Starten av det nya boendet har blivit uppskjutet. Men när boendet öppnar sista veckan i april kommer både den tänka första och andra etappen att köra igång samtidigt. Den tredje och sista etappen är tänkt att det ska bli inflyttning för en månad senare.

Enligt de rekommendationer som Migrationsverket tagit fram bör boendet ha 15 anställda.

– Vi kommer ha 18 fast anställda. Dessutom ytterligare åtta personer som får en anställning som en arbetsmarknadsåtgärd. Det innebär att sammanlagt 26 stycken kommer att arbeta hos oss, säger Fred Nilsson kommunalråd (S).

Migrationsverkets krav på bemanning är 15 personer. men för att man inte ska kunna se till så att det finns personal på alla våningsplan och undvika ensamarbete och hålla sig inom arbetstidslagstiftningen har kommunen planerat en grundbemanning på 18 heltider där man antingen arbetar natt eller dag/kväll.

Förutom denna grundbemanning kommer kommunen att budgetera för ytterligare åtta personal varav en är arbetsledare. Dessa personer som kommer att ha arbetena som sysselsättningsåtgärder kommer tillsammans med arbetsledaren ansvara för skötsel av både inomhus och utomhusmiljön.

Förutom städning, vaktmästeriuppgifter och trädgårdsskötsdel ska man också hjälpas m till med tvättstugor, soprum och finnas i lekrummen. Man räknar med att bemanning med 26 personer skapar en större lugn och ordning än den minibemanning som Migrationsverket sagt till om.

Vi berättade i december 2015 att Härnösands kommun vill starta ett nytt asylboende för fler än 400 personer.

Och detta genom ett förstärkt samarbete med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Anläggningen ska ligga i Härnösands före detta sjukhem i anslutning till sjukhusbyggnaden.

– Det innebär att Härnösand blir den första kommunen i landet själv driva ett asylboende som inte är ett korttidsboende, säger Amanda Lind, kommunalråd (MP).

Samtidigt startar ett omfattande samarbete mellan Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Härnösands kommun. Ett förslag till avsiktsförklaring har upprättats. Och det blir nya arbetstillfällen i Härnösand

Upplägget är att Caspien fastigheter, som äger lokalerna, bygger om dessa till ett sjuttiotal lägenheter för självhushåll som sedan kommunen hyr. Ombyggnadsarbetena har tagit lite längre tid en beräknat men man hoppas att kunna öppna under sista veckan i april.

■■ För mer nyheter om Härnösand, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.