Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand ska arbeta mot extremism – säger ja till motion från SD

Härnösands kommun säger för första gången ja till en motion från Sverigedemokraterna. Det handlar om en motion om våldsbejakande extremism.
I motionen hävdar SD att allt fler ungdomar attraheras av våldsbejakande extrema organisationer.

Anledningen till att samtliga partier ställer sig bakom idéerna i motionen är att det inte är några nya idéer från kommunens sida.

– Det här är en viktig fråga som vi har jobbat med en längre tid. Vi lägger stark vikt vid det förebyggande arbetet, vilket gör att frågan hör samman med hur vi skapar ett tryggt och säkert samhälle för alla. Skolan är en viktig del av detta, men det finns också många andra områden som berörs, säger Ingrid Nilsson, majoritetsföreträdare i kommunstyrelsen (V).

För kommunens del handlar det dock inte bara om skolan.

– Vårt arbete mot våldsbejakande extremism bygger på att vi utvecklar kunskaper och relationer inom kommunens verksamheter och med myndigheter och enskilda. Utifrån en fördjupad dialog med polisen, skolan med flera kommer vi nu också att ta fram en skriftlig handlingsplan. Den färdigställs under hösten men arbetet med den kommer att delges kommunfullmäktige redan inom några månader. Arbetet sker enligt Säkerhetspolisens förebyggande strategier, säger Ingrid Nilsson.

Kommunstyrelsen ställer sig nu bakom intentionen i motionen, men det är kommunfullmäktige som slutgiltigt beslutar.