Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand säger nej till hälften flickor bland asylsökande barn: "Kan inte låsa oss i en exakt könsfördelning"

Härnösand är nu beredd att ta emot 102 asylsökande ensamkommande flyktingbarn. Det skriver kommunen nu kontrakt med Migrationsverket om.
I dag har kommunen ansvar för 89 asylsökande som är omyndiga och som kommit till landet utan vårdnadshavare.

Annons

Moderaternas idé om att hälften skulle vara flickor ställde sig dock inte majoriteten i kommunstyrelsen bakom.

I avtalet med Migrationsverket finns specificerat att minst 25 av de ensamkommande ska vara flickor. En summa som Ida Skogström (M) vill fördubbla.

Efter diskussion så bestämde sig kommunstyrelsen för att inte nämna ingen specifik uppdelning det politiska beslutet även om det kontraktet med Migrationsverket skrivs in att minst 25 ska vara flickor.

– Jag vill att avtalet om ensamkommande flyktingbarn ska vara jämställt fördelat och att Härnösand ska ta emot lika många flickor som pojkar. Vi tycker det är extremt viktigt att skicka dessa signaler, säger Ida Skogström (M).

Från majoritetens sida vill man inte vara lika tydlig med antal.

– Vi har den flyktingström vi har. Vi måste ju ta hänsyn till vilka som faktisk kommer och kan därför inte låsa oss i en exakt könsfördelning. Om vi skulle ta hälften flickor så måste förmodligen någon annan kommun helt avstå från att ta emot flickor eftersom det finns ett överskott av pojkar bland de ensamkommande, säger Fred Nilsson, ordfröande i Kommunstyrelsen (S).

Ida Skogström är inte nöjd

– Mycket tråkigt att det inte blev någon fördelning, säger Ida skogström och fick stöd av de övriga moderaterna Gunnar Westman och Anders Gäfvert i kommunstyrelsen.