Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand överlever utan ett hotell – dags att se nya möjligheter och lösningar i stan

Angående hotellplanerna vid Kanaludden:

1) Varför tillgriper inte redan nu alla kommuner propån om framgångsrecept sådant det formuleras i Härnösand bland vissa ja-sägare – att Härnösands framtid står och faller med ett destinationshotell på Kanaludden?

2) Om det vore så enkelt varför har tydligen inte övriga fattat galoppen? 

3) Hur många av oss bestämmer sig för att resa till ett hotell för att därefter ta reda på om destinationen har något övrigt att erbjuda?

Jag tycker att dessa frågor är rimliga att ställa med anledning av Härnösands agerande i hotellfrågan.

Tittar vi på cityhandelns utveckling i Sundsvall har ju butiksnedläggningar pågått och pågår i stadskärnan oaktat tillkomsten av hotell på Södra stadsberget. Både för Sundsvall och Härnösand har den fortsatta expansionen av Birsta City, i kombination med den snabba utvecklingen av webbhandel, haft en större inverkan på handelsmönster än vad något destinationshotell kan förklara eller bidra till. Samma konfliktytor  och förändrade handelsmönster förekommer över hela landet i dag.

Det är närmast tragiskt att se att vissa ja-sägare har fastnat i att den enda möjliga räddningen ligger i ett destinationshotell som rättsprocess och sakkunniga i flera led redan underkänt. Kommunens roll och ansvar i denna havererade process överskuggar naturligtvis den besvikelse som enskilda ja-förespråkare kan hysa över att Mark- och Miljödomstolen, i ett välmotiverat domslut som följer gällande rättstolkning och prejudicerande domslut, sagt nej till ändrad detaljplan.

Läs också: Meningslöst att överklaga domen om hotellbygget – hade verkligen alla ledamöter läst på inför beslutet?

Kommunen har ej juristkompetens och har heller ej bemödat sig att analysera prejudicerande domar. Kommunstyrelsen har beslutat överklaga domslutet utan att redovisa den låga sannolikhet till framgång som fortsatt strid innebär och till vilket kostnad. Redan nu har cirka två miljoner kronor betalats till advokatbyrå utan framgång. Ett fortsatt processande kostar nya miljoner via skattemedel utan öppen redovisning. Anlitade advokater skrattar sig lyckliga hela vägen hem från banken – de enda säkra vinnarna i denna havererade process.

Hur har politikerna missat alla varningar om att förutse domslutet? Var det inte tydligt nog när länsstyrelsens sakkunniga, om eventuell skada på riksintressen, gick emot länsrådets yttrande?

Varför ringde inte varningsklockan då bara en entreprenör visat intresse? En lösning där endast en lokalisering varit aktuell med överlåtelse av badhusets drift och skattesubventioner? Vart tog förslaget (2015) om ett hotell i Newportstil med mycket vitt och träutsikt vägen?

Domedagssynen som utmålas med nej till hotellet och fortsatt fäktande avleder från akuta problem och hindrar tyvärr att se verkliga möjligheter och lösningar. Varför inte i stället "Härnösand – Norrlands Aten"?

Observer

 

För Plus-kunder:  Tungt bakslag för Härnösands kommun: "Vi kommer överklaga domen"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel