Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand kryssas som militär ort

Länets hemvärngubbar blir kvar men Härnösand blir helt överkryssad som militär ort. Det blir resultatet om ÖB:s förslag på förändringar i försvaret går igenom.

- Det är olyckligt att hemvärnet ifrågasätts, säger Jan Mörtberg, chef på I 19 i Boden.

Under fredagen var han på rundresa till Östersund och Härnösand för att träffa personal. Han tycker att ÖB:s förslag har klara brister när det gäller verksamheten i Norrland.

Mörtberg motsätter sig en nedläggning av flygflottiljen i Luleå, flyttningen av jägarutbildningen i Arvidsjaur till södra Sverige och en nedläggning av hemvärnets Västernorrlandssgrupp.

- I stället för att prata om en nedläggning av stödfunktionerna till Hemvärnet borde man i stället tala om en utveckling, säger Mörtberg som föreslås bli chef för den nya militärorganisationen i Norrland.

Med vid presskonferensen fanns också representanter från Hemvärnet. De fick nu ett något lugnande besked att hemvärnet kommer att finnas kvar efter den kommande bantningen.

- Nu kan vi gå ut till våra medlemmar och ge beskedet att de kommer att få stanna kvar. Men försvinner stödet i Härnösand så blir det ett stort avbräck för oss, säger Sven-Erik Söderin, chef på Angermannabataljonen.


Läs mer i lördagens TÅ.OLA THELBERG
070-218 31 09