Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand köper ut för miljoner

De senaste två åren har Härnösands kommun köpt ut personal för mer än fyra miljoner kronor.
Det är betydligt mer än övriga kommuner i Ångermanland.
Och det är skattebetalarna som står för notan.

Avgångsvederlag, eller så kallade utköp, innebär att arbetsgivaren och den anställde kommer överens om att anställningen ska upphöra. Den anställde slutar arbeta, men fortsätter få betalt. En viss summa pengar, som de kommit överens om, betalas ut. Ofta rör det sig om mellan 6 och 24 månadslöner. Det här förekommer överallt i olika stor utsträckning som en möjlighet att slippa säga upp övertalig personal, eller som en möjlighet att avsluta anställningen för personal som arbetsgivaren inte vill ha kvar.

I Härnösands kommun handlar det om lärare, behandlingsassistenter, omvårdnadspersonal och chefer som under 2013 och 2014 har fått betalt för att sluta sina jobb. De har fått mellan 5 och 24 månadslöner, plus en del andra ersättningar.

År 2013 handlade det om totalt 94,5 månader och 2014 om 80 månader, alltså totalt 174,5 månader eller 4 260 000 kronor. Pengar som skattebetalarna får stå för utan att den utköpte gör något arbete för kommunen.

I kommunens årsredovisning för 2013 står det exempelvis att personalkontorets underskott (minus 2,1 miljoner kronor) till stor del beror på en engångskostnad för avgångsvederlag.

Hos Sveriges kommuner och landsting säger man att det inte finns någon samlad statistik över hur vanligt det är med utköp inom kommunerna. Men efter en genomgång kan Tidningen Ångermanland konstatera att Härnösand, med 23 utköp för 4 260 000 kronor, sett till antalet utköp ligger betydligt högre än övriga kommuner i Ångermanland.

Örnsköldsviks kommun, som har drygt 3000 fler anställda än Härnösand, köpte under 2013 och 2014 ut 16 personer till en kostnad av 1 810 951 kronor. I Kramfors kommun, med 200 personer färre anställda än i Härnösand, skedde två utköp under samma period. Sollefteå är den enda kommun som inte gjorde några utköp alls under perioden.

Härnösands kommun vänder sig mot hur Tidningen Ångermanland beskriver hur personer köps ut.

– I Härnösands kommun används inte begreppen "vederlag" eller "utköp", däremot individuella överenskommelser, säger Härnösands kommuns HR-chef Per Häggström.

Han berättar att när arbetsgivaren och arbetstagare tillsammans med den fackliga parten kommer överrens om att avsluta anställningen följs gällande regelverk; dvs. lagar och avtal, interna styrdokument, samt praxis från Arbetsdomstolen.

– Vi försöker alltid vid denna typ av överenskommelse att göra det så bra som möjligt för båda parter, vilket är en förutsättning för att komma fram till en överenskommelse. Man kan inte påtvinga någon en överenskommelse, säger han.

Per Häggström anser att det ofta är medarbetaren som vill att en individuell överenskommelse ska tecknas i stället för uppsägning av personliga skäl.

– I de fallen erhåller medarbetaren ersättning motsvarande ett visst antal månader, samt semesterersättning. Ersättningen motsvarar som regel vad som skulle ha utgått vid uppsägning av personliga skäl.