Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand i topp när det gäller instegsjobb

Härnösand är näst bäst i landet på att ordna instegsjobb. Det visar en undersökning som Arbetsförmedlingen tagit fram på uppdrag av Dagens Nyheter. Bara Örebro har lyckats bättre med att ordna instegsjobb visar sammanställningen.

Nu ska också instegsjobbare i Härnösand få större möjlighet att lära sig svenska under jobbet. Detta eftersom Härnösands kommun kommer att förlägga svenskundervisning ute på arbetsplatserna.

– Vi är också på väg att ta ett steg still. Vi vill stärka svenska språket och kommer att ha handledare ute i arbetsplatserna. Här vill vi vara i framkant med att arbetsplatsförlägga SFI:n, säger Anders Byquist, (S), ordförande i Arbetslivsnämnden

Satsningen på instegsjobb är, enligt Arbetslivsnämndens ordförande Anders Byquist, en medveten satsning från Härnösands kommun.

– Jätteroligt att vi uppmärksammas för detta. Vi har varit bra på instegsjobb. Det är något som vi känt till eftersom det har Arbetsförmedlingen berättat för oss, säger Anders Byquist.

Enligt DN:s sammanställning handlar det om 79 jobb. Men nu är ännu fler anställda.

– Vi har drygt 100 personer på instegsjobb. Bland annat på återvinningen och även ute i andra kommunala verksamheter men även privata företag har ställt upp med instegsjobb. Instegsjobb är ekonomiskt fördelaktigt för arbetsgivaren och även för den enskilde som kan kombinera jobb med studier.

Av DN:s sammanställning framgår det att instegsjobb till nyanlända inte används särskilt mycket ute bland kommunerna trots att staten betalar upp till 80 procent av lönen. Sammanställningen visar att knappt en tredjedel av kommunerna anställt nya instegsjobbare. Anledningen till satsningen på instegsjobb är allt fler flyttar till Sverige inte minst på grund av kriget i Syrien.