Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand har länets mest välutbildade befolkning

Svensken blir allt mer välutbildad och Härnösand är den kommun i Västernorrland som har störst andel högutbildade. I Ånge har däremot bara var tionde vuxen mellan 25 och 64 en treårig eftergymnasial utbildning.

Det här visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Föga förvånade ser man där att utbildningsnivån är högst i städerna och framförallt där det finns bra utbildningsmöjlighet.

Man kan även se att det är fler kvinnor än män som pluggar vidare efter gymnasiet. I Kramfors finns till exempel dubbelt så många högutbildade kvinnor som män, 15 procent kvinnor mot 7 procent män. Ungefär lika stor andel av kvinnorna i Kramfors läser vidare efter gymnasiet som männen i Härnösand. Var fjärde Härnösandskvinna i arbetsför ålder har en universitetsutbildning eller liknande på minst tre år.

I Örnsköldsvik är 22 procent av kvinnorna välutbildade mot 13 procent av männen. Siffran i Sollefteå är 11 respektive 17 procent.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92