Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand folkomröstar

Kommunvalet i Härnösand blir i praktiken en folkomröstning om ett hotell på Kanaludden eller inte.

Moderaterna vill ha hotellet på en annan plats. Socialdemokraternas kommunalråd Fred Nilsson har drivit på stenhårt för Kanaludden med stöd av Miljöpartiets Amanda Lind och Tomas Frejarö som lydigt jamar med. Som Bill och Bull när Måns slår tassen i bordet.

Men trion känner väl snålblåsten och vill nu lägga frågan på is över valet. Till "nån gång under vintern". Fred talar samtidigt om "stor omsorg om demokratin". Rena hånet mot väljarna!

Medan Moderaterna lyssnat på opinionen så vill Socialdemokraterna låta hotellfrågan tina fram först efter valet. Arbetet går därför på tomgång. I juni träffade man dem som gjort intresseanmälningar. Sedan har ledningen med Fred Nilsson och Amanda Lind tydligen bara ha nött ut hängmattor och kastat badbollar till varandra under sex-sju veckor. Tala om snigelfart.

Fred Nilsson är upprörd över vad som läckt ut från hans referensgrupp som har bakbundna händer. Han hotar med "allmänt åtal" mot dem som ansett att väljarna ska informeras och därför har nämnt en del fakta. Men det är ett grundlagsbrott om han forskar efter vilka som ger medierna uppgifter. Han får inte ens fråga om det.

Nu säger Moderaterna ett klart nej till Kanaludden, men inte till ett nytt hotell. De rödgröna tycks ha inre slitningar, men huvudspåret är en hotellskrapa på Kanaludden med simhallen som ska generera kommunala bidrag. Allt i ett riksbekant kulturområde som Miljöpartiet tycks strunta i. Liksom Centerpartiet som annars talar vackert om grönområden och öppna landskap. Två gröna cementpartier...

Om de rödgrönas taktik lyckas lär boulebanorna offras. Hotellgäster tar inte gratisbussen utan behöver p-platser.

Kom ihåg att kommunledningen schabblade bort universitetet med 200 jobb genom att halvsova under ett halvår. Man vaknade först veckan före det formella beslutet. När allt var klart!

Nu slarvar man med demokratin och försöker trots brett motstånd värpa fram en hotellskrapa i en vacker kulturmiljö. När man drev igenom beslutet om 46 miljoner till Härnösands arena för curling och juldanser var det kris inom äldreomsorgen tvärs över gatan. Och Technichus togs över och kostar fyra-sex miljoner om året. För att Fred Nilsson ska kunna hålla spenderbyxorna uppe måste han nu låna 100 miljoner. När han tog över var kommunen skuldfri. Tala om att lägga krut på fel frågor. Tänk om det varit på motsatt sätt ändå.

Det råder ett överskott på politisk orutin i det rödgröna styret. Det har fått allvarliga konsekvenser för Härnösand där befolkningssiffror i stort sett endast hålls uppe av invandring. Jobben är inte heller så viktiga längre. De försvinner i klasar så vilka ska bo på hotellet? Basen brukar ju vara folk utifrån som reser i arbetet, inte till simhallar för att bada.