Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand får två högstadier

Nu är det historiska beslutet fattat. Nästa höst har Härnösand två högstadieskolor.
Franzénskolan på fastlandet och gamla Sjöbefälsskolan på Härnön.
– Det känns fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt, kommenterar Ann-Christine Myrgren (S), skolnämndens ordförande.

Beslutet fattade vid torsdagens sammanträde i skolnämnden.

Men oppositionen med allianspartierna reserverade sig mot beslutet. De tycker att utredningen som ligger till grund för beslutet är bristfälligt.

– Vi vet inte vad som händer med skolorna på Bondsjöhöjden och ute i Häggånger. Utredningen har heller inte tagit med utvecklingen av friskolorna i kommunen, säger ledamoten Anna Davis (M).

Beslutet innebär att Franzenskolan öppnas igen för årskurserna 7-9 med alla elever på fastlandet som idag tillhör Kiörningskolan och Murbergsskolan

Franzenskolan stängdes för drygt tio år sedan och var dessförinnan högstadium i över 50 år.

På Härnön koncentreras elever på högstadiet till området kring gamla Sjöbefälsskolan. Det betyder att Gerestaskolan återgår till F-6-skola och att Landgrenskolans lokaler överförs till gymnasiet

Beslutet innebär också dödsstöten för Kiörningskolan vars lokaler är slitna. Dessutom går kontraktet med Hemfosa, som äger skolbyggnaderna, ut den sista december 2016.

Men även Franzénskolan kräver en omfattande upprustning för att kunna vara ett godtagbart alternativ.

– Nu har vi fattat ett inriktningsbeslut. När det gäller de ekonomiska ramarna så blir det en fråga för kommunstyrelsen och slutligen fullmäktige att ta ställningen till, säger Ann-Christine Myrgren som är överraskad över oppositionens agerande.

– Under hela den här processen har det varit full konsensus. Jag ser deras reservation mer som ett poltitiskt utspel, säger Myrgren som också pekar på en bättre kvalité för elever och lärare när fyra högstadier nu blir två.