Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härnösand bryter mot sina egna regler

Härnösands kommun betalar för mycket när kommunen handlar. Det kan dessutom vara ett lagbrott.

Det framkommer efter en intern kontroll som kommunstyrelseförvaltningens ekonomikontor gjort.

Granskningen visar att kommunen gång på gång bryter mot interna regler. Detta gör att kommunen får betala för mycket för sina varor. I extremfall upp till 1 600 procent av vad varan skulle kosta om man använde kommunavtalet.

- Brott mot dessa avtal leder till att kostnaderna för de inköpta varorna ökar med allt från 10 procent till 1 600 procent per vara, konstaterar Göran Andersson, ekonomichef i Härnösands kommun.

Han menar också att kommunen gör sig skyldig till brott.

- Avsteg från dessa avtal är ett brott mot lagen om offentlig upphandling.

Det handlar i lagens mening om otillåten direktupphandling.

Han är också rädd för att kommunens rykte kan försämras. Om kommunen är känd för att strunta i att följa avtal finns det inte någon större anledning för företagen att gå in i några avtal med kommunen.

Nu vill Göran Andersson införa någon typ av böter för de som handlar fel.

- Vi föreslår en intern avgift på 200 kronor per leverantör som inte finns med i kommunens leverantörsregister som betalas av den beställande nämnden. Det handlar naturligtvis inte om några avgifter till den leverantör vi valt att handla av.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60