Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Härligt att få jobba i skogen"

De kommer från Somalia, Eritrea och Irak - alla med olika bakgrunder. Men en sak har de gemensamt. De vill arbeta, göra rätt för sig. Och integreras i det svenska samhället.

– Det känns underbart att få komma ut och arbeta, säger Mussab Abukey som kom som flykting från Somalia till Härnösand för drygt ett år sedan.

På det gamla varvsområdet i Gustavsvik råder febril verksamhet. En grupp flyktingar har utrustats med skyddskläder, röjsågar och motorsågar och är i full färd med att planera dagens arbetsuppgifter med arbetsledaren Stig Nilsson från arbetslivsförvaltningen på Härnösands kommun.

– Vi har gått igenom lite praktiska detaljer till att börja med, men nu är det skarpt läge, säger Stig Nilsson.

Att hjälpa flyktingar in på den svenska arbetsmarknaden är en viktig del i arbetslivsnämndens uppdrag. Många går sysslolösa och hamnar i utanförskap. Något som Härnösands kommun vill ändra på. Tillsammans med Företagarföreningen i Högsjö är tanken i stället att vända problemet till en möjlighet.

Allt började när de första flyktingarna anlände till Ramvik i februari.

– Formgummi här på orten hade just lagt ned och det var lite deppigt. Men vi bestämde oss för att knyta nävarna och göra något. När flyktingarna kom såg vi det som en möjlighet, berättar Roger Westling i företagarföreningen.

En arbetsgrupp med namnet "Framtiden i Högsjö" bildades. Där ingår representanter från lokala företag, idrottsföreningar och allmänheten. Målet är att skapa jobb - och inflyttning.

– Integration av nyanlända medborgare är en viktig del. Vi vill att de flyktingar som kommer till Ramvik får ett bra mottagande och stannar i bygden, säger Roger Westling.

Ett av de förslag som arbetsgruppen nappade på var att rusta upp det gamla varvsområdet i Gustafsvik. Varvet las ned redan på 90-talet och sedan dess har det bara varit sporadisk verksamhet i lokalerna.

– Vi tror att det finns en stor potential, men för att locka hit nya företag och verksamheter behöver hela området snyggas upp, säger Bosse Sandin.

Kontakt togs med Härnösands kommun som var med på noterna direkt. Varvet får en ansiktslyftning och fem arbetslösa flyktingar jobb ett år framåt.

– Vi söker hela tiden nya möjligheter att integrera de flyktingar som kommit till kommunen, säger Anders Byqvist, (S), ordförande i arbetslivsnämnden.

Han hoppas att kommunens breda föreningsliv kan bli en väg in i samhället och arbetslivet för nyanlända flyktingar.

– Ja, vi har etablerat kontakt med 280 föreningar och hoppas att det blir fler. Det ena ger det andra. Som aktiv i en förening knyter du kontakter och integreras snabbare i samhället. Föreningarna kan utveckla sitt föreningsarbete och individer få sysselsättning.

Samtliga fem som fått chansen i Ramvik har gått en sex månader lång skogsutbildning i Torpshammar och kan hantera både röjsåg och motorsåg.

– Arbete i skogen är bra, tycker Waleed Adelm Mohalhel från Irak.

I Irak jobbade Waleed med elektronik innan han kom som flykting till Härnösand för fem år sedan. Ali Ali Madi från Somalia har jobbat både inom fiske- och skogsnäringen. Båda njuter av att åter vara en del av arbetslivet.

– Det känns jättebra att ha ett jobb att gå till. Tillsammans har vi också flera kompetenser som kommer väl till pass i det jobb som ska utföras.

Abdulla Omer Said arbetade på affär i Eritrea, men känner sig trygg med röjsågen efter att ha genomfört utbildningen i Torpshammar. När han blickar ut över de branta klippväggar som ska rensas från sly ser han först lite bekymrad ut, men konstaterar snart att det nog inte skall bli några problem.

– Vi är noga med använda säkerhetsutrustning och har bra verktyg så det ska nog gå bra