Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdrockaren Mattias fick hedersstipendium av Kramfors kommun

Årets Hedersstipendium från Kramfors kommun blir delat.
Pristagare: Mattias Lilja och föreningen Styrnäs Framtid.
– Jättekul! Jag visste inte ens att hederspriset fanns eller att jag varit nominerad, säger Mattias Lilja.

Mattias Lilja, som bor i Väja, är ett namn många Kramforsbor förknippar med hårdrock. Det är också som duktig och inspirerande musiker han fått utmärkelsen.

Han har engagerat sig dels som sångare och gitarrist själv i dussintals rockband genom åren, dels i att hjälpa andra att komma i gång.

– Tillsammans med Vuxenskolan brukar jag hjälpa till i Frånö när nya band vill börja spela, vi har sju replokaler där, säger han.

Just nu har han fullt upp med helgens Hårdrock-festival i Bollstabruk. Sådana festivaler har han anordnat flera gånger och överskotten brukar gå till olika former av välgörande ändamål.

Till vardags arbetar han på Mondi, men all ledig tid brukar gå till musiken. Det första egna bandet "Desolation" , som på svenska betyder "Ödeläggelse", bildades 1990 och man höll på fram till 1994 innan det blev ett 18 år långt uppehåll. Men nu är bandet i full gång igen.

Han är också en av medlemmarna i Kramfors kultband, Living cover, där det ryktas om en åtminstone tillfällig comeback i sommar.

Förutom äran av att dela Hederspriset betydde det också en slant i handen, 5 000 kronor. Pengar som han redan bestämt hur de ska användas.

– Det blir nog en ny bashögtalare, skrattar Mattias Lilja.

Varifrån kommer intresset från hårdrock

– Ursprungligen är det nog min storebrors förtjänst, han kom hemdragande med skivor av bland annat Kizz och Iron Maiden. Sedan fick jag min första egna hårdrockskiva av mamma 1984, debutskivan för W.a.s.p och det är nog faktiskt fortfarande mitt favoritband.

Den andra pristagaren var inte en person utan en intresseförening som också gjort mycket på sitt område, för Styrnäsbygden. Dit hör bland annat de välbesökta och uppskattade Trivselkvällarna i Konvaljparken.