Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdhudad tillväxt eller naturlig växt

Annons

Vem är hårdhudad? Är det den som vill kliva av överkonsumtionskarusellen, och ser den som något sjukt. Eller den som vill fortsätta stressa oss och naturen tills alla resurser är uttömda och klimatet helt kollapsat på grund av denna onaturliga tillväxt? I naturen är det bara tumörer som växer på det sätt som är idealet inom tillväxtekonomin.

Jonas Frycklund, Svenskt Näringsliv kallar i sin insändare 6 februari komsumtionsmotståndare för hårdhudade. Han tror vi kan lösa tillväxtens allt mer förödande problem med mer tillväxt. Till det krävs mycken hårdhudad okänslighet.

Tomas Tejle gav ett bra svar i onsdags den 11 februari. Tack för det! Det här är vår tids största fråga. Nästan alla jag pratar med begriper att vi måste få stopp på överkonsumtionen. Däremot verkar det som om alla i de centrala ledningarna i samhället; i näringslivet, i fackförbunden och i alla politiska partier (även i mp och v) hårdhudat tycks hålla fast vid att tillväxt är nödvändig.

Hårdhudad, enligt Nationalencyklopedin – ”någon som inte berörs av psykiska eller känslomässiga påfrestningar, okänslig.”

När jag hade skrivit detta tittade jag i Nationalencyklopedin även på ordet ”tillväxa” Där står ”öka i omfattning konkret eller abstrakt: en cellmassa som tillväxer ohejdat”

Det ekonomiska system som förutsätter tillväxt kan inte lösa de problem det skapat. Tomas avslutar med att det är nödvändigt men möjligen inte lätt att bygga det hållbara samhället. Och att vi då måste tänka och handla miljövänligt,solidariskt och långsiktigt. Det är sant och det är bråttom. Nu undrar jag vad du, Tomas menar med att handla? Det har två betydelser, att köpa och att agera. Jag tror och hoppas attt du menar agera.

Svårigheten handlar just om att i tanken ta oss loss från de bojor tillväxten håller oss fast i, det system som styrs av rädsla att inte få nog. Vi låter det hindra oss från att organisera vårt arbete så att det verkligen är miljövänligt, solidariskt och långsiktigt hållbart. Så länge vi tror att vi är beroende av tillväxt förslår det inte långt att vi väljer Rättvise- och KRAV-märkta varor i butikerna. Det behövs något mer, att vi bygger ett annat sätt att hushålla med resurserna, att organisera vårt arbete, vår omsorg om varann och jorden. För det finns andra sätt, andra ekonomiska system.

Det finns många som vill och som försöker på olika sätt. Vi borde börja bygga en ekonomi parallellt med det system som nu håller på att krascha. Det finns fullt lagliga, skattetekniskt möjliga sätt att göra det. Frågan är om det finns många nog som vågar tro på att det är möjligt med en ekonomi som kan växa på naturens villkor, miljövänligt, solidariskt och långsiktigt hållbart?

IngaMari Solders (mp)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons