Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårdare krav på lärare i ny skollag

Fast anställda lärare ska vara behöriga. Det framgick när utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade lagrådsremissen om ny skollag.

Ingen av oss vill bli opererade av en obehörig läkare. Våra elever ska inte undervisas av obehöriga lärare, sade Björklund på en presskonferens i regeringskansliet.

Om det råder brist kan en obehörig anställas i ett år.

I det förslag som nu går till lagrådet saknas avsnitt om en eventuell lärarlegitimation. Utbildningsministern har heller inte för dagen ett färdigt förslag om den nya lärarutbildningen. De frågorna har skjutits upp och kommer i ett förslag i februari enligt Björklund.

Lärarlegitimation är ett av alliansens vallöften, men på frågan om det blir ett förslag i vår svarade Björklund:

Vi återkommer i den frågan.

Den nya lagen ersätter 1985 års skollag, som enligt ministern "utarbetades på 1970-talet i '1968 års anda', utan tydligt kunskapsfokus".

I den gamla skollagen fanns många kryphål vad beträffar behörighet. Därför är var tionde fast anställd lärare i dag obehörig, sade Björklund.

Stora delar av regeringens förslag till ny skollag får godkänt, men det finns också oroande inslag, säger Socialdemokraternas (S) skolpolitiske talesperson Marie Granlund.

Till de delar som får godkänt av S hör förslaget om att återinföra lektorer inom alla delar av skolväsendet. Däremot vänder man sig emot förslaget att införa betygsliknande skriftliga omdömen redan i förskoleklassen.