Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda tider för grisbönder

Höga spannmålspriser gör det kärvt för grisbönderna. Det drabbar naturligtvis också de fyra grisproducenterna i Ångermanland. En av dem är Per-Fredrik Petré som för ett och ett halvt år sedan tog över Hovs gård i Torsåker.

- Sedan dess har spannmålspriset ökat från en krona till 2,40 kronor. Dessutom är slaktpriset lägre nu än när vi tog över, säger han.

Vid Hovs gård produceras knappt 200 grisar i veckan. De säljs vidare till Nyhlén och Hugossons Kött. Det Per-Fredrik Petré gör för att försöka rida ut den nuvarande svackan är att öka produktionen och få fram fler grisar per år. Att lägga ner och kanske starta om när läget ser bättre ut är däremot inte något alternativ för honom.

- Jag har ju både suggor och slaktsvin och med suggor är det ett års startsträcka så det går inte att bara slakta ut och sedan börja om på nytt. Så jag tänker fortsätta tills det vänder för det måste ju gå att tjäna pengar någon gång.

Även nötköttsproducenterna drabbas hårt av de höga spannmålspriserna. Lrf har därför tagit initiativ till olika stödåtgärder för köttproducenter. Bland annat erbjuds de fyra timmars kostnadsfri rådgivning av Lrf Konsult.MARGARETA CRONQUIST
070-650 24 61


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67