Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårda strider vid Damaskus flygplats

Annons

Hårda strider rapporteras i kväll från flygplatsen i Damaskus. Representanter för rebeller säger att de avfyrat granater mot start- och landningsbanor. En rebelledare, som kallar sig Abu Omar, säger på telefon till Reuters att rebellerna lyckats blockera vägar till flygplatsen.

Ingen kommer in och ingen kommer ut, säger han.

Uppgifterna kan inte bekräftas av oberoende källor.

Samtidigt uppger aktivistorganisationer att den syriska armén har inlett en massiv offensiv mot flygplatsen. Statligt kontrollerade medier uppgav senare att armén säkrat huvudvägen till Damaskus flygplats.

Två österrikiska fredsbevarande soldater uppges ha skadats vid flygplatsen, då fordonen de färdats besköts rapporterar Reuters.

Regimens stridsflyg har tidigare under dagen bombat två byggnader i Ansari-distriktet i den krigshärjade staden Aleppo i Syrien. Minst 15 människor, varav fem barn miste livet, uppger en Londonbaserad oppositionsgrupp.

I dag blev det också känt att rebeller har inlett en offensiv mot militärbasen Wadi Daif, en av de sista i nordvästra Syrien som fortfarande kontrolleras av regimstyrkor.

Regeringsarmén svarar med kraftig beskjutning, enligt Londonbaserade oppositionsorganisationen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som även uppger att rebellfästen, från Kfar Sousa i närheten av Damaskus till Daraya i sydväst, bombas av stridsflygplan.

Samtidigt möttes i dag den syriska oppositionsgruppen Nationella samordningskommittén (NCC) i dag i Moskva inför samtal med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

NCC är en annan grupp än den oppositionskoalition som flera länder, inklusive Frankrike och Storbritannien, erkänt som det syriska folkets representant. NCC motsätter sig utländsk inblandning i Syrienkrisen och kallas av Kreml ofta för den "inhemska" oppositionen, en pik mot de av väst och Arabförbundet stödda dissidenterna.

Över 40 000 människor har enligt SOHR mist livet sedan upproret i Syrien inleddes.

Mer läsning

Annons