Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård strid i familjen Kamprad

Annons

Ingvar Kamprads tre söner anlitade amerikanska stjärnadvokater mot sin egen far.

Det hävdas i kommande boken "Ikea på väg mot framtiden" som refereras av Dagens Industri.

När Kamprad "gav bort" Ikea till en holländsk stiftelse 1982 behöll han så kallade immateriella rättigheter till varumärket, vilket gav en ersättning baserad på omsättning. Det rörde sig enligt boken bara om några promille men med tiden växte summan till, gissar författarna, 20-30 miljarder kronor. I legal mening tillhörde de dock sönerna och en lång, hård strid utbröt mellan far och söner. Till slut förlorade Ingvar Kamprad striden och tog, enligt författarna, mycket illa vid sig.

Ingen i familjen har velat svara på författarnas frågor.

Ekonomijournalisten Stellan Björk, en av författarna till boken, förklarar att man inte har några dokument men ett flertal muntliga källor som samstämmigt berättat om familjefejden.

Den ska ha kulminerat 2011 och sen dess klingat av, säger han och tillägger att sönerna och fadern av allt att döma har försonats och nu arbetar tillsammans igen.

TT: Vad är huvudorsaken till den här mycket komplicerade bolags- och stiftelsestrukturen i Ikea?

Framförallt är det skattedrivet. Ikea har en ganska stor förankring i skatteparadis som Luxemburg och Curacao och det har ju kommit fram att en stiftelse i Liechtenstein äger varumärket. Från början var det säkert också för att hålla nere informationen om bolaget, säger Stellan Björk.

Mer läsning

Annons