Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot Telias bantning

Telia Soneras vd Lars Nyberg tar nu fram de hårda nypor han blivit känd för. Nästan var femte anställd i Sverige, cirka 1 900 personer, får gå när bolaget ska spara fem miljarder kronor.

Facket rasar och aktien dök.

Från sin tid som vd för den amerikanska teknikjätten NCR har Lars Nyberg gjort sig känd för sina hårda nypor. I USA fick han beröm för att han bantade personalstyrkan från 46 000 till 30 000 anställda.

Men i Sverige och Finland får Nyberg räkna med mer motstånd när han vill genomföra ett -kulturskifte- i telejätten med rötterna i statliga telemonopol.

I samband med niomånadersrapporten meddelade Nyberg, som då hade varit vd i åtta veckor, att bolaget kunde spara ytterligare fem miljarder kronor.

När bokslutet presenterades på fredagen meddelade ledningen att de nya besparingarna innebär att 2 900 anställda kommer att få gå, varav två tredjedelar i Sverige och resten i Finland.

För Sveriges del innebär det att drygt 1 930 av totalt 10 974 anställda tvingas lämna företaget, eller knappt 18 procent av personalstyrkan.

Telia Sonera tjänade 17,7 miljarder kronor efter skatt i fjol och delar ut 4 kronor per aktie till ägarna, totalt nästan 18 miljarder kronor.

Elof Isaksson, Seko:s ordförande för koncernfacket i Telia, är starkt kritisk till besparingarna.

- Vi har reserverat oss mot den extra utdelningen och mot de effektiviseringar som de anser sig behöva göra. Vi tycker att de saknar grund, säger han.

Tjänstemannafacket Unionen är också mycket kritiskt till sparpaketet.

- Företaget är redan i dag anorektiskt, säger Berith Westman, ordförande för klubben på Telia Sonera.

Men Lars Nyberg försvarar åtgärderna.

- Vi befinner oss på en marknad med hård konkurrens och prispress och vi kan inte ha högre strukturella kostnader än konkurrenterna, sade han på en presskonferens.

På börsen föll Telia Soneraaktien som en sten. Vid 17-tiden hade den rasat med 11,5 procent till 50 kronor.PETER CHALLIS/TT