Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot Riksbanken

Annons

Vice riksbankschefen Karolina Ekholm är skarpt kritisk mot majoriteten i Riksbankens styrande direktion, enligt protokollet från direktionsmötet 4 september.

Om direktionen accepterar stora avvikelser från inflationsmålet för att hålla nere hushållens skulder "så har hela poängen med att lägga de penningpolitiska besluten i händerna på oberoende beslutsfattare förfelats", hävdar Ekholm.

Majoriteten i Riksbankens direktion är oroad över hushållens stigande skuldsättning. Riksbankschefen Stefan Ingves har också förklarat att de ökande skulderna är ett av skälen till att Riksbanken inte sänkt räntan mer. Samtidigt åtnjuter Riksbanken ett större oberoende än andra myndigheter.

Ekholm hävdar dock, enligt protokollet, att poängen med att lägga penningpolitiken i händerna på oberoende beslutsfattare är att få en stabil prisutveckling.

"Om man tänjer mycket på detta mål så måste man fråga sig varför Riksbankens direktion ska åtnjuta ett oberoende som andra beslutsfattare inte har", säger Ekholm enligt protokollet.

Hon själv anser att reporäntans effekter på skuldsättningen är för liten för att det ska vara motiverat att väga in den i räntebeslutet. Hon rekommenderar i sin reservation att reporäntan ska sänkas från dagens nivå på 1,0 procent till 0,75 procent. Hon anser också att det "i princip är motiverat med en större räntesänkning".

Mer läsning

Annons