Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot ineffektiv polis

Annons

Tuff kritik mot polisens dåliga utredningar av kvinnovåld fick direkt resultat. Polisen i Norrbotten, sämst i klassen, lovar bättring.

Det är ingen resursfråga. Det är en fråga om hur vi leder och styr, säger polismästaren i länet.

I snitt leder bara två av tio anmälningar om våld mot kvinnor till att en person binds till brottet, vanligtvis genom åtal.

Magnus Lindgren - forskare, före detta polis och generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige - är mycket kritisk, inte bara till den låga uppklarningsprocenten utan också till att andelen uppklarade brott minskat med åren.

Det här faller i takt med att polis och åklagare har tillskjutits mer resurser, säger Lindgren till TT.

Siffrorna visar också på stora skillnader i landet. Bäst ser det ut i Kronobergs län, sämst i Norrbotten, Örebro, Stockholm och Södermanland. De som är sämst är det för att de - trots uttryckliga uttalanden från regeringen och trots handledning från Rikspolisstyrelsen - inte prioriterat frågan, enligt Lindgren.

I Norrbotten var länspolismästare Håkan Karlsson självkritisk på måndagen.

I dag hade jag ett möte med chefsåklagaren. Vi bestämde att vi ska titta igenom ärenden för 2013 för att gemensamt hitta de faktorer som påverkar för att ge ett bättre resultat, säger han.

Enligt Karlsson handlar det inte om brist på resurser utan är en fråga om kompetens, ledning och styrning.

Vi måste ta tag i ärendena direkt, säger han till TT.

I Stockholm ser Anna König Jerlmyr (M), ordföranden i polisstyrelsen, allvarligt på siffrorna.

Samtidigt pekar både hon och biträdande länspolismästare Ulf Johansson på att den här typen av brott är mer mångfacetterade än man kan tro. Det handlar inte bara om hustrumisshandel utan även om annat våld mellan bekanta som inte skett ute på gatan.

Oavsett förklaringarna - Lindgren kräver konkret handling.

Varje myndighet måste fråga sig: Hur många anmälningar om våld mot kvinnor har vi varje år? Hur lång tid tar en normal utredning? Hur mycket personal med den kompetensen behöver vi ha? Men de frågorna har man aldrig ställt, säger han.

Justitieminister Beatrice Ask (M) tycker att det är bra att frågan lyfts

Det behöver bli bättre för det här är mer eller mindre ett folkhälsoproblem, säger hon.

Mer läsning

Annons