Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård intern kritik om extremism

Annons

Det mullrar inom regeringens utredning för att förebygga våldsbejakande extremism. Tre av experterna dömer ut slutsatserna. Olika slags extremism kan inte bekämpas med samma medel, anser de.

Experterna Helene Lööw, Daniel Poohl och Christer Mattsson skriver i en debattartikel i DN att utredningen lider av "grundläggande brister". De poängterar att arbetet försvårades av att regeringen som uppdragsgivare bad om en gemensam strategi mot våldsbejakande höger- och vänsterextremism samt våldsbejakande islamism.

"Orimligt", tycker de tre kritikerna som hårdast skjuter in sig på att ideologi ges underordnad betydelse jämfört med sociala faktorer som förklaring till varför en person väljer extremism. Utredningens största brist är avideologiseringen som leder åtgärdsförslag i helt fel riktning, skriver trion.

Utredare Eskil Franck, överintendent för Forum för levande historia, vill inte kommentera sakinnehållet förrän på måndagen när utredningen överlämnas. Kritiken har han hört under arbetets gång.

Men de har inte varit de enda experterna. Det har funnits 14, 15 till och vi har gjort en avvägning, säger han till TT. De erbjöds på sedvanligt sätt vid utredningar möjligheten till ett särskilt yttrande (en reservation), men det gjorde de aldrig. Att komma så här dagen innan utredningen ska presenteras är lite märkligt.

Mer läsning

Annons