Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harald lever med flera kvinnor

Harald kunde bli kär i flera kvinnor samtidigt och undrade förtvivlat vad som var fel på honom.
I dag bejakar han sin polyamorösa natur och lever i flera kärleksrelationer.

Villkorslös kärlek, finns den i en kärleksrelation?

Harald påstår att den gör det. För honom är det viktigt att aldrig ställa krav på en annan människa eller en relation.

– De flesta låser in den de älskar. Jag är glad över dem jag har i mitt liv men jag äger dem inte och kan aldrig kräva olika saker av dem, säger han.

I vårt samhälle anses tvåsamhet vara det rätta. Det ska helst vara mamma, pappa, barn och helst ska man inte skiljas eller bli kär i någon annan. Samtidigt pågår otrohet för fullt bakom kulisserna.

Harald har bejakat sin livsstil som polyamorös och försöker inte dölja för någon att han har fler än en kärleksrelation.

– Jag har vetat länge att jag inte är monogam, berättar han. Jag märkte när jag var yngre att jag kunde bli kär i flera personer och jag förstod inte varför jag måste välja en enda.

Folk runt omkring honom avfärdade det som en fas han gick igenom, något som skulle gå över.

– Samhället är extremt tvåsamhetsinriktat. Man behöver bara läsa en bok eller se en film för att förstå vad som anses vara rätt sätt att leva, säger han. Samtidigt finns det en större acceptans mot otrohet än mot min livsstil.

Efter många om och men började Harald acceptera sig själv. Han började se det som sin rätt att känna som han gjorde och sedan dess mår han mycket bättre.

– För mig är det viktigast att vara helt ärlig och trogen mot mig själv. Tidigare funderade jag över om otrohet kunde vara ett alternativ eftersom jag känner som jag gör. Men mitt samvete skulle inte klara det.