Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har vi sett världens mest patetiska demonstrationståg?

Vi har alla hört talas om skotten i Ådalen. Vi har alla sett de svartvita fotografierna på de tusentals personerna som gick i det slingrande demonstrationståget.

Det finns något storslaget över bilderna, ja, man kan nästan känna tidsandan.

I helgen var det återigen dags att högtidlighålla minnet av Ådalshändelserna.

Så här rapporterar ortstidningens utsände från demonstrationen: "Under söndagen – 86 år senare – marscherar Ådalsborna återigen till minne av den tragiska händelsen."

Nåja, det är en sanning med modifikation. Under årtiondena har det blivit allt glesare i leden. Särskilt många ådalsbor deltog heller inte. Det hela var mest en angelägenhet för ett fåtal ditresta yrkeskommunister, som fortfarande tycker att det är helt okej att syssla med diktaturromantik, och vifta med hammaren och skäran.

Banderollen med budskapet "Glöm dem aldrig" framstår närmast ironisk. Det torde knappast syfta på de personer som internerades i Östeuropa...

Bilderna från Ådalsmarschen anno 2017 är betecknande för vänsterns totala kollaps. Det är ett globalt fenomen, men har knappast illustrerats på ett bättre sätt än i bilderna från demonstrationståget i Lunde.

Kan det här ha varit något slags världsrekord? Ja, kanske världens minsta demonstrationståg?

Frågan som infinner sig är hur få personer det egentligen kan i ett demonstrationståg för att ens få kalla det för ett demonstrationståg. Jämför man med de historiska bilderna förefaller årets upplaga av Ådalsmarschen vara något, rumphuggen.

De som marscherade under kommunistflaggorna tycks i alla fall ha nått sin ändhållplats.