Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har vi inte nog med alger?

Svar på Jussi Kähäris insändare "Fiskodling på land kan få konsekvenser" på Allehanda.se den 6/11.

Bäste fiskodlare! Tänkte skriva ett längre svar men förstår att det inte är lönt. Du är ju förespråkare för den gamla metoden att odla rovfisk i öppna kassar där foderspill och fekalier sprids under kassar, utanför kassar och ut i fjärdarna.

Jag ville bara ge dig ett råd eftersom du har så många funderingar kring odling av fisk i slutna system: Ta kontakt med RAS-anläggningen i Hirtshals i Danmark så får du säkert svar på hur man löser vattenfrågan, transportfrågan, avfallsfrågan med mera.

Apropå transport, Ålands Fiskförädling Sverige AB skickar ju sina strupskurna fiskar i transport från Höga Kusten i bilar (och båtar) till slakteriet på Åland för slakt/förädling – ack ja!

Hur sköter du avfallsfrågan, det vill säga fiskbajs och foderspill? Nej, förstås, det var en dum fråga. Det går ju rakt ut i vattnet utan rening...

Odla och förädla alger? Har vi inte nog med alger redan?

PS. Fiskodlingar i öppna kassar är inte en naturlig del i landskapsbilden precis! DS.

Lena Hjärpne

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel