Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här tas första spadtaget för Nybygget i Själevad – ska stå klart i mars 2018

Efter flera år av planerande, räknande och beslutsfattande var det så äntligen dags.
På onsdagen togs det officiella första spadtaget för Nybygget i Själevad.

Det var en glädjens dag för kommunens beslutsfattare och byggets entreprenörer, när de kunde greppa tiomannaspaden och med gemensamma krafter ta första spadtaget för bygget av det nya vård- och omsorgsboendet.

– Det här är fantastiskt roligt. Det känns jättebra att vi är i gång, sade Anna-Reynberg Sjölund, avdelningschef för kommunens särskilda boenden, som betecknade Nybygget som ett genuint framtidsbygge.

– Det möter upp framtidens behov vad gäller målgruppens behov, lagstiftningen och kraven på arbetsmiljön. Överblickbarheten för de som ska bo här, och närheten till de funktioner de behöver, ger stora fördelar jämfört med gamla Rosenborg.

Nybygget är kostnadsberäknat till 183 miljoner kronor och ska stå klart för inflyttning i mars 2018, alltså om ganska precis två år.

Det är inriktat på dementa och kommer att få 90 platser.

Sedan drygt två månader har man rivit delar av gamla Rosenborg och gjort en hel del markarbeten. Men mycket återstår.

Nybygget får en totalyta på 8 800 kvadratmeter och byggs i tre flyglar. Där flyglarna möts ska finnas gemensamma ytor för måltider och samvaro.

Lägenheterna blir 30 kvadratmeter stora och kommer enkelt kunna slås ihop vid behov av parboende.

Byggnaden blir tre boendevåningar högt, plus ett suterrängplan med gemensamma utrymmen som tvättstuga, dagverksamhet och hemtjänstlokal.

Nybygget byggs som ett passivhus, där smarta lösningar som exempelvis solceller på taket, ska ge 25 procent lägre energiförbrukning.

Det kommer också dras in kyla för att få bort värmetopparna i bostadsrummen sommartid.

Utomhus kommer det att anläggas två inhägnade trädgårdar på södersidan, på ömse sidor om den södra flygeln. Här ska planteras fruktträd, bärbuskar och blommor och även finnas möjlighet till odling.

■■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.