Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tar Norge emot första stridsfordonet

Norge betalar motsvarande 5,3 miljarder kronor.
För det får det norska försvaret stridsfordon i yppersta världsklass – tillverkade av BAE Systems Hägglunds.
I går tog norrmännen emot det första.

Annons

– Det här visar att Sverige och Norge kan samarbeta, sa den norske statssekreteraren Öystein Bö, på besök hos Hägglunds.

Han trivdes med när han såg det första exemplaret av CV90 – av totalt 144 – som nu står färdigt i Gullänget.

– Det här är norska arméns största investering. Den här kapaciteten och slagkraften som vi nu får, den har vi icke haft förr. Vi hade kunnat köpa fordon av någon annan nation, men vi ville ha det bästa som finns, fortsatte Bö nöjt.

Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask var minst lika nöjd. Han tackade för berömmet och sa att det var en viktig milstolpe för Hägglunds; nu när det första fordonet – symboliskt – var färdigt att lämnas över.

– För oss är det jätteviktigt att vi håller den tidplan som vi kommit överens om. Nu ska Hägglunds leva på det här de kommande tre åren. Det ni får nu är den mest moderna CV90 som någonsin tillverkats.

Norge tog emot fordonet symboliskt. Det kommer att bli kvar på svensk mark till juli, då norrmännen ska testa det. Därefter ska det tillbaka till Sverige innan leverans påbörjas på riktigt i januari nästa år. I mars 2017 går sista CV90 från Sverige till Norge. Affären gjordes upp i Oslo den 21 juni 2012.