Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här och nu med orientalisk dans

Stress är vår tids gissel. Det finns många olika sätt att hantera det, som ofta hämtas från andra kulturer. Det senaste är Bellypower, en rörelseform som kan sägas vara en kombination av poweryoga och orientalisk dans.

Varje söndag eftermiddag håller Annelie Lindeberg från Vålånger kurser i Bellypower i Kulturskolans lokaler i Kramfors.

– Det handlar om glädjen att röra sig, och hitta till sin egen kropp och dess möjligheter, säger Annelie.

Hon poängterar också hur viktigt det är i en värld med många måsten och borden att kunna bli tillåtande med att vara här och nu, och som den man är.

Här och nu tycks vara nyckelord i sammanhanget, och de återkommer ständigt under kursens gång.

Man börjar mjukt, känner in kroppen, spänner av med avslappningsövningar, sedan släpper man loss i fri dans. Nästa fas är att lära den orientaliska dansens olika steg och tekniker. Därefter poweryoga-övningar och mer dans. Hela tiden är det tempoväxlingar, musiken är ömsom drömskt dämpad, ömsom taktfast stegrande. Också övningarna bygger på samma princip: fort-långsamt, fritt-organiserat, glädje-koncentration, tillsammans-var för sig. Ingenting är fel.

Men det handlar även om att finna nyckeln till en bättre livsstil. Kropp och själ hör ihop.

– Bellypower hjälper att hitta sin egen väg till hälsa, säger Annelie Lindeberg.

Hon påpekar att hon också är hälsocoach. Många av rörelsemomenten är utarbetade i samarbete med Leif Häggström, som är legitimerad sjukgymnast.

Söndagseftermiddagarna blir långa för Annelie. Bellypower föregås av poweryoga, och sedan följer en kurs i orientalisk dans. Den kallas ofta felaktigt och en smula fördomsfullt för magdans, men man ser snart att det inte stämmer. Man använder mycket armar, ben, huvud, och framför allt höfter, men inte så mycket mage. Orientalisk dans bygger på den egyptiska danstraditionen, som är passionerad och medryckande, men också fysiskt krävande.

Förutom i Kramfors håller Annelie Lindeberg kurser i Sollefteå, Härnösand och Sundsvall.