Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här möter jakthundarna en motoriserad björn

I helgen fick 42 jakthundar chansen att stöta på en björn – med motor och fyra hjul.
– Det här visar hur de reagerar på möte, säger Leif Hammarberg, ordförande i Jägarförbundet Timrå.

I Stavre utanför Timrå arrangerades ett permobjörntest under lördag och söndag. Där spred en motordriven björn på fyra hjul skräck i granskogen, och jägare från hela länet deltog med sina hundar.

– När man är ute och jagar så vill man veta hur hunden reagerar om den träffar på en björn. Flyr den för sitt liv eller stannar den kvar och skäller? Det är en fråga om säkerhet, säger Per-Arne Olsson vid Jägarförbundet i Timrå.

Med testet vill jägarna även se vilka hundar som kan vara lämpade för björnjakt.

– Helt andra egenskaper krävs för att jaga björn jämfört med älg. Hunden ska vara mycket tuffare eftersom björnen står högst i näringskedjan, säger domaren Ralph Persson.

Han delar ut poäng baserat på olika parametrar – bland annat lydnad, självständighet och skall. Om hundarna plockar tillräckligt många poäng ses det som ett kvitto på att hunden klarar av ett möte med rovdjuret på ett bra sätt.

– Det har varit två bra dagar och många duktiga hundar, säger Ralph Persson

Stefan Mikaelsson var på plats tillsammans med sonen Arvid Sättlin. Deras ettåriga hund Pansartorps Liza fick möta en motordriven björn för andra gången.

– Hon var ju inte så rädd för den. Tyvärr så fick hon inte godkänt men vi får väl vänta några år innan vi försöker igen. Eller så är hon inte någon björnhund och då är det bara att acceptera, säger Stefan Mikaelsson.

Det var första gången Jägarförbundet Timrå arrangerade något liknande.

– Om intresset fortsätter vara stort så kommer vi att göra det här nästa år också, säger Leif Hammarberg.