Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här lär sig bebisar dyka: "Så fantastiskt roligt"

Henrik öppnar ögonen under ytan och tittar sig nyfiket runt – det är hans livs första dyk.
Barnen är bara några månader gamla men trivs redan som fiskar i vattnet.
De är med i babysim, något som blir allt populärare.

Det är tidig söndagmorgon när en grupp mammor och pappor och deras bebisar sakta glider ner i den varma rehabbassängen på Paradiset i Örnsköldsvik.

Stämningen är avslappnad och det märks att det här är en av veckans höjdpunkter för både barn och föräldrar.

Ingen gråter eller skriker. Det är bara skratt och joller som hörs när bebisarna börjar utforska bassängen med alla badringar, leksaker och flytmadrasser.

Efter några få gånger på kursen har alla redan blivit vana vid att vara i vatten.

Och det är just det babysim handlar om – att få vattenvana.

Av namnet babysim kan man tro att bebisarna ska lära sig att simma, men det är de förstås för små för.

– Babysim är ett sätt att få barnen att trivas i vattnet, säger Marielle Hagström som varit ledare i babysim via Medborgarskolan i flera år.

– Det är en mysig familjeaktivitet. Vi har roligt, vi sjunger ihop och leker lekar. Sedan är det ju livräddande också. Man lär barnen att få respekt för vattnet men även att kunna vara under vattnet och ta sig tillbaka till kanten om man skulle vara med om en olycka.

Babysim introducerades i Sverige på 1970-talet och har bara växt sedan dess. I dag finns ett babysimförbund och det arrangeras kurser med utbildade instruktörer i de flesta städer.

– Intresset är väldigt stort, vi har många som går babysim. Och det känns som att det är något som kommer att utvecklas ännu mer också, säger Marielle Hagström.

En gång i veckan under nio veckor träffas gruppen för en halvtimme tillsammans i bassängen.

De inleder alltid med att samlas i en ring och sjunga med barnen. Därefter blir det övningar och lekar i vattnet, lite mer avancerade för varje gång.

– Det roligaste är att se hur hon utvecklas och blir mer och mer van med vattnet och tycker det är roligt, säger Emma Östman som är mamma till Luna, fem månader.

De tror absolut att dottern kommer att ha nytta i framtiden av att ha gått babysim.

– Hon blir mer van vid vatten och det blir inte läskigt när hon ska bada när hon blir äldre, säger pappa Pontus Hedgren.

Målet är att barnen på slutet av kursen ska kunna dyka ner under vattnet.

Alla bebisar har något som kallas dykreflex som innebär att struphuvudet stängs när vatten åker ner i svalget. Trots denna förmåga är det viktigt att lära barnen att viljemässigt hålla andan.

Det tränas in bland annat genom att hälla vatten över barnets kropp och huvud och ge en tydlig signal om vad som är på gång. När man ser att barnen instinktivt kan hålla andan går man vidare och tar försiktigt ned dem under vattnet.

En som blivit riktigt duktig på att dyka är Henrik Allkärlind, åtta månader.

För pappa Allan Allkärlind är det andra barnet han går på babysim med.

– Det är klart man blir nervös första gången när man ska ta sitt barn under vatten, men det är duktiga instruktörer som förklarar före vad man ska göra så det går bra, säger han.

Kan du rekommendera andra föräldrar att prova babysim?

– Absolut! Gå en kurs och lär ert barn vatten, det är jättenyttigt, jätteroligt och jättemysigt.

Även för ledaren Marielle Hagström är babysimstunderna givande.

– Det är så himla fantastiskt roligt, säger hon. Barnen är så små och söta, och det är roligt att få ta del av den här glädjen som familjen har och att få se hur barnen utvecklas från gång till gång.