Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här kan hyrorna chockhöjas med fyrsiffrigt belopp – hyresgäst: "En bra bit över smärtgränsen"

Älvtorpet i Sollefteå AB har begärt upp till drygt 38 procent i hyreshöjning i husen efter Djupövägen/Älvgatan i Sollefteå.
– Vi flyttar om de höjer vår hyra med över 1 500 kronor, säger Lennart Hellström, en av hyresgästerna på Älvgatan.

Lennart och hustrun Anita var helt ovetande om vilket belopp som fastighetsägaren begärt i hyreshöjning för deras lägenhet. Beskedet fick de av allehanda.se efter att vi tagit del av handlingarna som nu ligger hos Hyresnämnden i Sundsvall.

– Det är en bra bit över smärtgränsen. Inte ens 1 000 kronor vore rimligt, fortsätter Lennart Hellström.

Läs också: Tidigare Sollefteåbo köpte Djupövägshusen

De bor i en lägenhet med fyra rum och kök, på pricken 100 kvadratmeter, och hyran för deras boende ligger i dag på 6 900 kronor.

– Det tycker jag är en relevant hyra, men vi stannar inte om den ökar med över 1 500 kronor. I så fall söker vi oss till en mindre lägenhet och lägger de pengarna på annat istället.

Sollefteå kommun är en annan hyresgäst i bostadsområdet. De hyr flera lägenheter för bland annat gruppboenden och här har vi ett annat exempel på en begärd hyreshöjning från fastighetsägaren som verkligen sticker ut.

Lägenheten mäter 79 kvadrat fördelade på tre rum och kök. Hyran i dag är 4 957 kronor och enligt handlingarna som nu ligger hos Hyresnämnden i Sundsvall är utgångsbudet från fastighetsägaren 6 877 kronor. Det är en hyreshöjning med 1 920 kronor per månad.

Läs också: Här chockhöjs hyrorna med upp till 26 procent – kan slå hårt mot hyresgäster

Ann-Katrin Lundins, verksamhetschef för funktionsstöd vid Sollefteå kommun, spontana kommentar när hon får höra siffrorna är:

– Helt oacceptabelt, det låter inte klokt.

Vi har varit i kontakt med flera hyresgäster i området och det är tydligt att många känner oro över utgången av de här hyresförhandlingarna. Flera avböjde också när vi frågade om vi fick träffa dem personligen och fotografera dem.

På grund av rädsla helt enkelt.

– Egentligen har jag ingenting emot det, men som det känns nu vill jag inte. Man vet aldrig vad det blir för repressalier, suckar en manlig hyresgäst.

Nu ska det också understrykas att det är stora procentuella skillnader i hyreshöjning som fastighetsägaren begärt i sin framställan.

Bland de allra minsta lägenheterna som mäter 28-35 kvadratmeter finns det exempel på en hyreshöjning som inte är mer än 140 kronor per månad.

Fastighetsföreningens förhandlare, Christina Friberg, som alltså företräder fastighetsägaren förklarade i en tidigare intervju varför de vill höja hyrorna.

– Vi har gjort en inventering av standardnivåer i lägenheterna och jämfört med andra fastigheter. Eftersom vi tycker att det ska vara lika hyra för lika bostäder vill vi nu genomföra en höjning, förklarar Christina, och tillägger.

– Jag tycker också att man kan se det här som att vi vill säkra framtiden för hyresrätter med en kvalitativ förvaltning.

Efter att förhandlingarna strandat mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägareföreningen, de senare företräder fastighetsägaren, har ärendet landat hos Hyresnämnden i Sundsvall.

– Det ligger hos oss för en prövning, men det finns ingenting inbokat i nuläget eftersom ärendet är så pass stort, upplyser Ronnika Olsson på Hyresnämnden.

Hyresnämnden ska i inledningsskedet försöka få till en träff/dialog med förhandlingsparterna. Genererar det inte i någon lösning kan det faktiskt bli så att Hyresnämnden skickar ut en kallelse till samtliga hyresgäster som får chansen att delta i en förhandling.

– Men i möjligaste mån försöker man komma överens innan det sker, uppger Ronnika, som inte i dag kan svara på när ärendet kommer upp på förhandlingsbordet.

Läs också: Kommunen riskerar tappa skattekronor när hyrorna höjs