Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här hoppar M på populisttåget

Annons

Jag vet inte hur ni känner, men att bränna ner någons hus tycker jag i alla fall inte borde vara lagligt. Eller att slå på någon med ett brännbollsträ. Någon borde förbjuda det. Skydda eventuella framtida offer från detta hemska. Bestraffa de som gör det.

”Det är redan förbjudet”, säger ni? Jaha. Men då så.

Där hade vi kunnat sluta diskutera vad som ifjol var sverigedemokratisk politik men nu är moderat: att förbjuda ”organiserat tiggeri”.

I ett debattinlägg i DN på torsdagen menar förra justitieministern Beatrice Ask och den nya moderata partisekreteraren Tomas Tobé att ”antalet tiggare och den omfattande utbredningen i landet tyder på att det ofta bygger på en organiserad och strukturerad verksamhet”.

Gissningar således.

– Vi vill komma åt de personer som utnyttjar människor, förtydligade Ask senare.

Förutom att kartläggning på kartläggning på kartläggning visat att "organisation” i form av någon i toppen som bestämmer vart EU-migranterna ska resa, var de ska sitta och sedan lägger beslag på pengarna de samlat in helt enkelt inte finns, att "organisationen" på sin höjd handlar om enskilda migranter som samordnar och planerar – så är det redan förbjudet i svensk lag att utnyttja någon för att tigga.

I grövre fall klassas det i Brottsbalken som människohandel, i mindre allvarliga former som utnyttjande. Förbjudet är alla varianter.

Så vad är det Ask och Tobé egentligen vill?

Det torde vara uppenbart: De försöker populistiskt kapitalisera på en växande känsla hos många att det är jobbigt att se tiggare utanför affären och se bilder på kåkstäder under uppbyggnad i de större städerna. De gör det genom att hitta på nya sätt att förbjuda EU-migranterna från att både tigga och bo utan att trakasseras av polis - och de gör det under falsk flagg av "omtanke om de mest utsatta".

Men nej, utspelet saknar helt omtanke. Förutom ett pliktskyldigt ”vi vill ställa skarpare krav på länderna EU-migranterna kommer ifrån att ta hand om sina medborgare”, så saknas helt förslag på hur man skulle kunna hjälpa tiggarna till ett bättre liv. För utspelet handlar ju inte om det, utan om att vilja rensa bort ett oönskat inslag i gatubilden. Fler väljare har tröttnat på att se dem och Moderaterna ser sin chans att hoppa på populisttåget.

Så varför gör man det? Hur hamnade Moderaterna här efter att så sent som i höstas genom Fredrik Reinfeldt kraftigt markera mot just denna sorts populism med rasistisk botten?

Det är så simpelt att det är tragiskt: För att locka tillbaka förlorade väljare från Sverigedemokraterna.